Нашли пут у подземни свијет?

Б92
Нашли пут у подземни свијет?

У близини главног града Мексика археолози су пронашли скривене тунеле и пећину испод једног од најважнијих археолошких налазишта. Скривени пролаз и пећина пронађени су на око седам метара испод пирамиде Мјесеца, друге највеће пирамиде у Мексику

У саопштењу Националног института за антропологију и историју објављени су детаљи овог невјероватног открића.


Директорка пројекта конзервације трга Плаза де ла Луна, односно средишњег мјеста археолошког комплекса, Вероника Ортега, рекла је, преноси Сан, да су у фокусу даљих истраживања управо новооткривени обредни простор за које један дио стручњака вјерује да су повезани с ритуалима посвећенима подземним свијетом које су спроводили стари Толтеци.

Даља истраживања, поручила је, омогућиће откривање повезаности старог града с другим дијеловима на којима постоје остаци цивилизација претколумбијске Америке.

Важно откриће резултат је истраживања које су археолози и научници спроводили око Пирамиде Мјесеца, а истраживања су почела још 2017. године.

Управо су геофизичка испитивања електричним методама омогућила детекцију различитих електричних потенцијала и самим тиме различитих подземних материјала, додаје Сан.

Пирамида Мјесеца изграђена је у Теотихуакану, највећем градском средишту Средње Америке, односно старог Мексика. Од свог оснивања у 1. вијеку нове ере па до пада након готово 700 година, Теотихуакан је био највећи град старог мексика.

Кроз древни град пролази Авенија мртвих која се протеже на више од 16 километра. На сјеверном крају авеније смјештена је друга по величини пирамида, Пирамида Мјесеца, а на средини је Пирамида Сунца, најмонументалнија грађевина у Теотихуакану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана