Na lokaciji drevnog kraljevstva otkrivena skrivena mreža gradova

B92
Na lokaciji drevnog kraljevstva otkrivena skrivena mreža gradova

Arheolozi su otkrili skrivenu mrežu gradova, kao i značajne ostatke Izapa civilizacije, koja je naseljavala južni dio Meksika.

Čuveno drevno kraljevstvo, koje je postojalo između 700. i 100. godine prije nove ere, najpoznatije je po svojoj prestonici Izapa. U ovom drevnom gradu u posljednjih sedam decenija otkrivene su piramide, trgovi, tereni za sport i stotine isklesanih spomenika.

I dok se smatralo da je Izapa bio usamljeni grad, arheolozi su otkrili da ga je okruživala čitava mreža skrivenih naselja.

Uz pomoć snimanja tehnologijom lidar, koja omogućava da “vidimo” kroz vegetaciju i otkrijemo izgubljene puteve, nasipe, kanale, ustanovljeno je da se u blizini prestonice nalazi čak 41 gradić. Svaki od njih imao je veoma sličan plan izgradnje - naselja su nizana po redovima.

Modernom laserskom tehnologijom skenirano je ukupno 41 naselje, od čega 37 u Meksiku i četiri van granice, tačnije u Gvatemali, a na osnovu dobijenih slika istraživači su ustanovili da su gradići građeni po veoma sličnoj šemi.

Osvaldo Činčila, arheolog na Univerzitetu Jejl koji proučava drevna mezoamerička društva, smatra da je ovaj pronalazak veoma važan za razumijevanje drevne civilizacije, ali i dokazuje kolika je bila njena veličina.

“Znao sam da je Izapa bilo glavno mjesto monumentalne skale, ali ovaj članak daje opipljive dokaze o naseljima koja su ostala u zaleđini”, kazao je za Live Scinence.

Zanimljivo je da se na lokaciji grada nalazi humka Las Viudas, čija visina iznosi 18 metara. S obzirom na to da se ne zna kako je nastala, arheolozi smatraju da je na neki način povezana sa kraljevstvom Izapa.

Grad Izapa, koji je nekada bio veliki grad, a danas arheološka lokacija, još od 1940. intrigira mnoge arheologe i istoričare.

U posljednjih sedam decenija otkopavanjem u Izapi pronađene su piramide i trgovi koji datiraju iz biblijskog vremena. Pronađene su rezbarije koje prikazuju scene nasilja i odsijecanja glave u bizarnim žrtvenim ceremonijama.

Izapa se nalazi u blizini granice Gvatemale u meksičkoj državi Čijapas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana