На локацији древног краљевства откривена скривена мрежа градова

B92
На локацији древног краљевства откривена скривена мрежа градова

Археолози су открили скривену мрежу градова, као и значајне остатке Изапа цивилизације, која је насељавала јужни дио Мексика.

Чувено древно краљевство, које је постојало између 700. и 100. године прије нове ере, најпознатије је по својој престоници Изапа. У овом древном граду у посљедњих седам деценија откривене су пирамиде, тргови, терени за спорт и стотине исклесаних споменика.

И док се сматрало да је Изапа био усамљени град, археолози су открили да га је окруживала читава мрежа скривених насеља.

Уз помоћ снимања технологијом лидар, која омогућава да “видимо” кроз вегетацију и откријемо изгубљене путеве, насипе, канале, установљено је да се у близини престонице налази чак 41 градић. Сваки од њих имао је веома сличан план изградње - насеља су низана по редовима.

Модерном ласерском технологијом скенирано је укупно 41 насеље, од чега 37 у Мексику и четири ван границе, тачније у Гватемали, а на основу добијених слика истраживачи су установили да су градићи грађени по веома сличној шеми.

Освалдо Чинчила, археолог на Универзитету Јејл који проучава древна мезоамеричка друштва, сматра да је овај проналазак веома важан за разумијевање древне цивилизације, али и доказује колика је била њена величина.

“Знао сам да је Изапа било главно мјесто монументалне скале, али овај чланак даје опипљиве доказе о насељима која су остала у залеђини”, казао је за Live Scinence.

Занимљиво је да се на локацији града налази хумка Лас Виудас, чија висина износи 18 метара. С обзиром на то да се не зна како је настала, археолози сматрају да је на неки начин повезана са краљевством Изапа.

Град Изапа, који је некада био велики град, а данас археолошка локација, још од 1940. интригира многе археологе и историчаре.

У посљедњих седам деценија откопавањем у Изапи пронађене су пирамиде и тргови који датирају из библијског времена. Пронађене су резбарије које приказују сцене насиља и одсијецања главе у бизарним жртвеним церемонијама.

Изапа се налази у близини границе Гватемале у мексичкој држави Чијапас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана