Mračne tajne tri ruska grada koja su domaćini Svjetskog prvenstva

Agencije
Mračne tajne tri ruska grada koja su domaćini Svjetskog prvenstva

Hiljade fanova fudbala otkrilo je ljepote Samare, Kalinjingrada, Nižnji Novgoroda posljednjih nekoliko nedjelja koliko traje Svjetsko prvenstvo u fudbalu. A sva tri grada puna sadržaja i ljepota kriju mračne tajne iz prošlosti.

Kalinjingradgrad, nekada poznatiji kao Konigsberg dio je ruske enklave koja je bliža Amsterdamu nego Moskvi i predstavlja pravi baltički grad koji se vezuje za Imanuela Kanta. Samara s druge strane, na obali Volge, nudi predivne parkove pored vode i impresivne muzeje umjetnosti. Nižnji Novgorod (bravo za vas ako ga nađete na mapi) ima sopstveni Kremlj na vrhu brda i bezbroj impoznatnih crkava. Sva tri grada imaju nešto zajedničko – prije trideset godina ne biste mogli da vidite nijedan od njih!

Kalinjingrad

Kalinjingrad, najjača luka na zapadu Rusije bila je od strateškog značaja i dom Sovjetskoj baltičkoj floti. Oko 600 hiljada vojnika, mornara i njihovih porodica živjeli su ovde za vrijeme Hladnog rata, čineći tako polovinu gradske populacije. Skoro 50 godina bio je skrivan od javnosti, a otkako je promjeni ime 1991. godine postao je i konačno otvoren za turiste. Prvi turista koji se vratio, jedan od bivših njemačkih stanovnika, shvatio je da je svaki ostatak starog Konigsberga uništen.

“Neke od uništenih zgrada su stajale do 1968. godine kada je, prema predanju stanovništva, Nikita S. Hruščov odlučio da stari Konigsberg, kolijevka istočne Pruske, konačno treba da nestane. Kuće koje su bile obnovljene sada su uništene, a crvene cigle poslužile su kao materijal za izgradnju Vilniusa, Rige i Lenjingrada”, piše u „LA Times -u” iz 1991. godine.

Danas se ovaj grad oporavio, a turisti mogu i dalje uživati u ostacima bogate njemačke zaostavštine. Grad njeguje sopstvenu Brandenburšku kapiju, doduše manju od one u Berlinu, a gradska katedrala je konačno obnovljena zahvaljujući njemačkim sredstvima. U Kantovom muzeju imaćete fascinantan uvid u život ovog velikog filozofa. U blizini se nalazi i Ribarsko selo u kojem ćete zaista moći da osjetite duh nekadašnjeg Konigsberga.

Samara

Godine 1935. Samara je promjenila ime u Kujbišev, a sve dok jedan boljševički lider nije zahtijevao da joj se vrati istorijsko ime bila je zatvorena za strance zbog svoje uloge u svemirskoj trci. U njenim fabrikama gradila se raketa koja je poslala Jurija Gagarina u orbitu 1961. godine, a nije slučajnost zašto se njen fudbalski stadion Kosmos Arena izgradio u obliku letećeg tanjira. Samara je i dan danas dom ruske avio-industrije, ali nije više i pod velom tajne. Zapravo od 2007. godine turisti mogu posjetiti muzej Kosmik Samara koji je posvećen svemirskim dostignućima ove zemlje.

Nižnji Novgorod

Od 1932. do 1990. godine zvao se Gorki po svom najpoznatijem stanovniku Maksimu Gorkom, a osim toga bio je važan industrijski centar, koji je nosio i nezvanični naziv „ruski Detroit”. Bio je najveći snadbijevač municije na Istočnom frontu u Drugom svjetskom ratu, a i poslije konflikata nastavio je da služi za vojna istraživanja. Zbog toga ne čudi odluka SSSR-a da ga zatvori za turiste. Uprkos svojoj veličini (peti najveći grad u Rusiji) ulične mape nisu bile dostupne za javnost sve do kasnih sedamdesetih godina. Takođe, u ovom gradu, sedam godina u kućnom pritvoru boravio je Andrej Sakharov izumitelj hidrogenske bombe, a njegov stan je sada muzej.

Postao je najvažniji naučnik SSSR-a, koji je doživio toliki šok od sopstvene kreacije da je počeo da se povezuje sa svijetom insistirajući na miru i humanim ciljevima. Najvažniji artefakt je bijeli telefon koji je instaliran samo zbog jednog poziva kada ga je Mihail Gorbačev pozvao da mu saopšti da je poslije sedam godina slobodan da se vrati u Moskvu u kojoj je umro 1989. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana