Мрачне тајне три руска града која су домаћини Свjетског првенства

Агенције
Мрачне тајне три руска града која су домаћини Свjетског првенства

Хиљаде фанова фудбала открило је љепоте Самаре, Калињинграда, Нижњи Новгорода посљедњих неколико недјеља колико траје Свјетско првенство у фудбалу. А сва три града пуна садржаја и љепота крију мрачне тајне из прошлости.

Калињинградград, некада познатији као Конигсберг дио је руске енклаве која је ближа Амстердаму него Москви и представља прави балтички град који се везује за Имануела Канта. Самара с друге стране, на обали Волге, нуди предивне паркове поред воде и импресивне музеје умјетности. Нижњи Новгород (браво за вас ако га нађете на мапи) има сопствени Кремљ на врху брда и безброј импознатних цркава. Сва три града имају нешто заједничко – прије тридесет година не бисте могли да видите ниједан од њих!

Калињинград

Калињинград, најјача лука на западу Русије била је од стратешког значаја и дом Совјетској балтичкој флоти. Око 600 хиљада војника, морнара и њихових породица живјели су овде за вријеме Хладног рата, чинећи тако половину градске популације. Скоро 50 година био је скриван од јавности, а откако је промјени име 1991. године постао је и коначно отворен за туристе. Први туриста који се вратио, један од бивших њемачких становника, схватио је да је сваки остатак старог Конигсберга уништен.

“Неке од уништених зграда су стајале до 1968. године када је, према предању становништва, Никита С. Хрушчов одлучио да стари Конигсберг, колијевка источне Пруске, коначно треба да нестане. Куће које су биле обновљене сада су уништене, а црвене цигле послужиле су као материјал за изградњу Вилниуса, Риге и Лењинграда”, пише у „LA Times -у” из 1991. године.

Данас се овај град опоравио, а туристи могу и даље уживати у остацима богате њемачке заоставштине. Град његује сопствену Бранденбуршку капију, додуше мању од оне у Берлину, а градска катедрала је коначно обновљена захваљујући њемачким средствима. У Кантовом музеју имаћете фасцинантан увид у живот овог великог филозофа. У близини се налази и Рибарско село у којем ћете заиста моћи да осјетите дух некадашњег Конигсберга.

Самара

Године 1935. Самара је промјенила име у Кујбишев, а све док један бољшевички лидер није захтијевао да јој се врати историјско име била је затворена за странце због своје улоге у свемирској трци. У њеним фабрикама градила се ракета која је послала Јурија Гагарина у орбиту 1961. године, а није случајност зашто се њен фудбалски стадион Космос Арена изградио у облику летећег тањира. Самара је и дан данас дом руске авио-индустрије, али није више и под велом тајне. Заправо од 2007. године туристи могу посјетити музеј Космик Самара који је посвећен свемирским достигнућима ове земље.

Нижњи Новгород

Од 1932. до 1990. године звао се Горки по свом најпознатијем становнику Максиму Горком, а осим тога био је важан индустријски центар, који је носио и незванични назив „руски Детроит”. Био је највећи снадбијевач муниције на Источном фронту у Другом свјетском рату, а и послије конфликата наставио је да служи за војна истраживања. Због тога не чуди одлука СССР-а да га затвори за туристе. Упркос својој величини (пети највећи град у Русији) уличне мапе нису биле доступне за јавност све до касних седамдесетих година. Такође, у овом граду, седам година у кућном притвору боравио је Андреј Сакхаров изумитељ хидрогенске бомбе, а његов стан је сада музеј.

Постао је најважнији научник СССР-а, који је доживио толики шок од сопствене креације да је почео да се повезује са свијетом инсистирајући на миру и хуманим циљевима. Најважнији артефакт је бијели телефон који је инсталиран само због једног позива када га је Михаил Горбачев позвао да му саопшти да је послије седам година слободан да се врати у Москву у којој је умро 1989. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана