Краве и овце пасу код Бакингемске палате

Приредио: Борис Ђурић
Краве и овце пасу код Бакингемске палате

Лондон - Краве и овце су почеле испашу у парку испред Бакингемске палате у склопу пројекта за повећање квалитета траве и броја инсеката и животиња које га посјећују.

И ништа ту не би било чудно да Бакингемска палата није сједиште британске монархије у којој живе краљица Елизабета Друга и њен муж принц Филип.  Сама појава домаћих животиња атракција је за становнике Лондона.

У нади да ће испаша довести до веће разноликости цвијећа и траве иницијативу за овај необичан подухват дала је организација “Рер брид сурвајвел”, а подржала управа “Краљевских паркова”, који се брину о осам великих зелених површина Лондона укупне површине 2.000 хектара.

Они се надају да ће тако бити побољшан и уљепшан изглед краљевског парка и такође ће користи имати и инсекти као што су пчеле и лептири.

Докторица Елис Лафтон, која учествује у пројекту, каже да је одушевљена што краве пасу у краљевском парку.

- Будући да једу веће количине траве и да је чупају, а не грицкају, краве брже “отварају” ливаду него овце,  због чега долази да бржег и већег раста цвијећа и травки које привлаче инсекте - каже Лафтон.

Она такође биљежи и упоређује бројеве инсеката и паукова  на годишњем нивоу.

- Краве преферирају другачије травке од оваца и зато су им одличан партнер у испаши. Чак и паркови у насељеним градовима могу бити одлично станиште инсектима. Заузврат ова мала створења опрашују биљке, уситњавају отпад и извор су хране малим сисарима и птицама - нагласила је Лафтонова.

Фармерка Сју Фаран има само ријечи хвале за пасмину крава “декстер” које су “ангажоване” за природно уљепшавање краљевског парка. 

- Иако муж и ја имамо послове мимо фарме, ипак држимо неколико ових крава. Оне се готово саме брину о себи и веома су забавне дјеци - каже Сју Фаран из Кента о најмањим европским кравама, које су уједно одлична замјена за косилицу.

Ријетке пасмине

Интересантно је да нису у питању обичне овце и краве, које зависе од прихране на фармама, већ су то ријетке врсте које једу дивље биљке и снажнију траву. Краве су “декстер” пасмине које воде поријекло из Ирске, а познате су по квалитетном месу и млијеку.

Овце пасмина “оксфорд даун”, “вајтфејс вудленд” и “саутдаун” познате су по густом руну и квалитетном месу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана