Klimatske promjene koštaće SAD 250 milijardi

Glas Srpske
Klimatske promjene koštaće SAD 250 milijardi

London - Države Zemljine južne polulopte, ali naročito SAD koje nisu na tom geografskom položaju, pretrpjeće veliku štetu od globalnog zagrijavanja, dok će države sjevera i Rusija zabilježiti ekonomsku korist, pokazuju naučne analize.

Povećanje nivoa mora, ekstremni vremenski uslovi i druge posljedice klimatskih promjena dovešće do godišnjih budžetskih gubitaka od oko 250 milijardi dolara u SAD.

Stručnjaci zaključuju da će južne zemlje pretrpjeti mnogo veću štetu nego što je ranije predviđano. Prema njihovim saznanjima, najviše će biti pogođene SAD i Indija za koje će, kako se vjeruje, šteta iznositi između 250 i 260 milijardi dolara godišnje.

Takođe, među zemlje koje će osjetiti najveće posljedice zagrijavanja ubrojani su Meksiko, Kina i Brazil.

Prema predviđanjima, sjeverne zemlje će, pak, poboljšati svoje ekonomije, što se povezuje sa činjenicom da je trenutna temperatura tamo ispod optimalne.

Tako će zagrijavanje smanjiti energetske troškove u industriji i povećati prinose u poljoprivredi.

Rusija, Kanada, kao i zemlje EU i sjeverne Evrope, ubrojane su u prostore na čiju će se ekonomiju povećanje prosječne godišnje temperature pozitivno odraziti.

Stručnjaci su napravili popis najvećih posljedica globalnog zagrijavanja u raznim zemljama svijeta i procijenili uticaj svakog pojedinačnog faktora na određenu ekonomiju.

Posljedice se znatno razlikuju od zemlje od zemlje, navodi portal “Prirodne klimatske promjene”, a prenose ruski mediji. Ranije se u američkim medijima pisalo o pozitivnim stranama globalnog zagrijavanja po Rusiju.

Godine 2015. Pariski klimatski sporazum potpisalo je 197 zemalja i obavezalo se da će smanjiti emisiju gasova sa efektom staklene bašte.

Američki predsjednik Donald Tramp objavio je prošle godine da SAD izlaze iz tog sporazuma.

Naučnici smatraju da je riječ o ekonomskom paradoksu zbog činjenice da se glavne buduće žrtve globalnog zagrijavanja zalažu ili za potpuno odustajanje od Pariskog sporazuma ili za olakšice u korist zemalja u razvoju.

S druge strane, gotovo sve zemlje kojima bi rast temperature bio koristan žele smanjenje emisije štetnih gasova, prenosi “Ruska riječ”.

Supertajfun “Trami”

Peti supertajfun od početka godine, kojem su dali ime “Trami”, formiran je u zapadnim dijelovima Pacifika. Slike oluje snimio je astronaut na Međunarodnoj svemirskoj stanici Aleksandar Gerst i objavio ih na svom profilu na “Tviteru” opisujući oluju kao “da je neko izvukao veliki čep iz naše planete”.

- Gledamo u još jednu veliku oluju. Tajfun pete kategorije “Trami” je nezaustavljiv i uputio se ka Japanu i Tajvanu. Budite sigurni vi dolje - napisao je astronaut na “Tviter” profilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana