Девет држава које неће постојати за сто година VIDEO

Н1
Девет држава које неће постојати за сто година VIDEO

Ако нас је историја нешто научила, онда је то да нације и државе какве у једном 'тренутку' познајемо, већ у другом могу да нестану. Било да се ради о раскинутим савезима држава, великим миграцијама или промјенама друштвене културе, нације су, баш као и језик, нешто живо, подложно промјенама.

Toptenz.net наводи девет држава за које историчари тврде да постоји велика могућност да за 100 година више неће постојати.


1. Кирибати

Овај тропски рај већ је изгубио дијелове територија 'под таласима', а раст водостаја у свим морима могао би га с временом у потпуности прекрити.

2. Холандија

Иако звучи невјероватно да би ова земља могла да 'нестане', заправо јој прете климатске промјене.

3. Уједињено краљевство Велике Британије и Сјеверне Ирске

Ово је уствари цијели назив онога што у свакодневици зовемо "Уједињеним Краљевством" или само "Енглеском", али неки политичари имају мишљење да би Уједињено Краљевство требало да се раздвоји.

4. Канада

"Земља снова" за многе који у Канаду желе да се иселе ради релативно лаког проналаска посла, ова земља можда неће заувијек остати у овом дијелу, будући да је чине јаке мањине, које све више теже осамостаљивању.

5. Тајван

Тајван је у занимљивој позицији, јер постоји 'вјечита' дебата о томе да Тајван припада Кини, али и ко је онда једина легитимна сила у том случају.

6. Сјеверна Кореја

Неки још увијек тврде да би двије Кореје временом могле да се споје, али питање је колике су шансе да Сјеверна Кореја пристане да да дио своје власти у туђе руке.

7. Палестина

Палестини, која се бори с непријатељским окружењем, непризнавањем од стране многих земаља и теоризмом, многи аналитичари не дају велике шансе да ће бити држава 2115. године.

8. Судан

Јужни Судан је најмлађа нација на свијету, али суочава се с великим потешкоћама у развијању и искоришћавању својих залиха нафте као природног ресурса. Ако се политика 'не договори' и смири етничке сукобе, земља би могла да се распадне у наредних сто година.

9. Хаити

Хаити је можда једна од најнесрећнијих нација на свијету, јер од самог почетка постојања као нације имају проблеме с етничким чишћењем, сиромаштвом, оружаним протестима и природним катастрофама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана