Чувени произвођач оружја поднио захтјев за стечај

Глас Српске
Чувени произвођач оружја поднио захтјев за стечај

Медисон - Један од најстаријих произвођача оружја у САД, компанија "Ремингтон", поднио је захтјев за стечај који је оцијењен као једини излаз из вртлога дуга у који је запао.

Из компаније је саопштено да дугују између 100 и 500 милиона долара и да ће наставити да послују под заштитом од банкрота. С друге стране, вриједност имовине "Ремингтона" процијењена је такође на износ између 100 и 500 милиона долара.

Стечај неће значити и дефинитивни крај за чувеног произвођача оружја. "Ремингтону" ће бити дозвољено да послује док траје реструктурирање његовог огромног дуга. Из "Ремингтона" се нису оглашавали у вези са подношењем захтјева за стечај, али су раније наговијестили да планирају да и послије тога наставе производњу. Компанија је у фебруару, када је први пут објавила свој план о подношењу захтјева за банкрот, саопштила да производња неће бити поремећена процесом реструктурирања.

Дуг у фебруару је износио 948 милиона долара и тада су кредитори пристали на реконструкцију дуга и његово смањење за 700 милиона долара.

Основан 1816. године, "Ремингтон" је један од најстаријих и најпознатијих произвођача пиштоља на свијету. "Ремингтон" израђује разне пиштоље и пушке у својој фабрици из 19. вијека у Њујорку. Компанија је основана у Њујорку 1816. године, а данас се сједиште налази у граду Медисону у америчкој савезној држави Сјеверна Каролина.

"Ремингтон" је 2007. године за 118 милиона долара купила компанија "Серебрус капитал менаџмент". Тиме је "Ремингтон" постао дио конгломерата познатог под називом "Фридом група". План његовог власника је да компанију прода након што стечај буде завршен.

Пословање компаније значајно је побољшано након што ју је преузео "Серебрус капитал менаџмент", али је потом претрпјела велики ударац. Послије напада на основну школу у Њутауну, дошло је до бијеса јавности усмјереног ка "Ремингтону", што је довело до повлачења инвеститора. Да би преживјела, компанија је у том периоду значајно позајмљивала новац и повећавала дуг.

Од почетка мандата актуелног америчког предсједника Доналда Трампа продаја "Ремингтона" пала је за 27,5 одсто. (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана