Брисел гнијездо шпијуна у Европи

Глас Српске
Брисел гнијездо шпијуна у Европи

Брисел - Заборавите Беч и Берлин јер постоји ново велико гнијездо шпијуна у Европи - Брисел. То тврди угледни белгијски портал “Политико.еу”.

Сумње међу званичницима Европске уније да их је Велика Британија шпијунирала како би добила осјетљиве планове у вези са “брегзитом” испуниле су новинске ступце у Британији прошле недјеље. Међутим, за многе у Бриселу шпијунирање и пријатеља и непријатеља је посао као и сваки други.

За неке стране обавјештајне агенције Брисел је “мета” јер је домаћин и Европске уније и НАТО-а, док је за друге, попут неких афричких и блискоисточних безбједносних служби, фокус на великим дијаспорама које живе у Белгији, а које утичу на политику у својим матицама, пише “Политико”.

Шеф аустријске обавјештајне агенције Петер Гридлинг изјавио је у јуну да је “Брисел сада претекао Беч” када је у питању густина “такозваних обавјештајних служби ван ЕУ”.

Иако је шпијунирања увијек било у Бриселу, са растом значаја ЕУ са бројем амбасада у граду порастао је и број шпијуна.

- Хладни рат се вратио. Тренутно више страних агената сада ради у Бриселу него у годинама прије пада Берлинског зида. Кинези, Руси, Американци, Мароканци су веома присутни у Белгији - рекао је неименовани бивши белгијски обавјештајац и додао да је белгијска безбједносна служба претходних година тражила од неких страних агената да напусте земљу.

Дипломате у Бриселу су свјесне да их сваког дана надгледају.

- Забринути смо због огромне активности  обавјештајаца - рекао је бивши амбасадор САД Хауард Гатман.

Како је рекао, његова канцеларија редовно је прегледана и у њој су тражени уређаји за прислушкивање, а није било дозвољено људима да уносе телефон, али ван канцеларије није било начина да буде спријечено да вас неко прислушкује.

- У резиденцији је толико људи улазило и излазило, није било шансе да буде спријечено, једноставно сте претпостављали да вас Руси и Кинези слушају - рекао је Гатман.

Прославе националних празника, када дипломате посјећују амбасаде на пријемима, представљају најбоље прилике за обавјештајне активности, рекао је Гатман и додао да су аташеи који прате амбасадоре у таквим приликама често тајни агенти обавјештајне службе.

- Због ЕУ и НАТО-а друге земље имају значајне дипломатске и економске мисије у Бриселу, што ствара окружење богато метама за све шпијунске службе. У Брисел се лако улази и излази, што може да олакша осјетљиве операције - изјавио је бивши високи званичник америчке обавјештајне службе.

Како пише “Политико”, САД су далеко од невине стране на шпијунској сцени Брисела.

Њемачки лист “Шпигл” је 2013. године писао да су документа која је објавио узбуњивач Едвард Сноуден указали на то да САД спроводе операцију електронског прислушкивања институција ЕУ у Бриселу и да су чак сакриле микрофоне у дипломатским мисијама ЕУ у Вашингтону и УН.

Прислушкивање

У Европском савјету су 2003. године откривени уређаји за прислушкивање, а белгијска истрага је “упрла прст” у израелску владу.

Безбједносне службе упозоравају и своје запослене да буду опрезни када о послу разговарају у кафићима и ресторанима.

- Знамо да постоје стране силе, ван ЕУ, које покушавају да дођу до података. Наш генерални савјет је да се буде опрезан у пажљив у јавности -  рекао је виши званичник безбједносне службе ЕУ.

Тероризам

Белгијске власти пред собом имају и друге изазове, нарочито откако је Брисел постао мета исламског тероризма.

- Све безбједносне службе су тренутно највише фокусиране на тероризам. Имамо проблема са мањком особља и ресурса. Фокус на тероризму не значи да су из фокуса изашли сајбер и класична шпијунажа. Када не улажете у откривање извора, губите обавјештајну позицију, што је тешко надокнадити - изјавио је бивши белгијски обавјештајац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана