Археолози пронашли “улаз у подземни свијет” Маја

Агенције
Археолози пронашли “улаз у подземни свијет” Маја

Археолози вјерују да су пронашли мајански “улаз у подземни свијет”, заједно са доказима о приношењу људских жртава. Налазиште је откривено само неколико метара од мјеста гдје се одиграла посљедња битка древне цивилизације Маја са Шпанијом, на језеру Петен Ица у Гватемали.

Пољски тим који истражује то подручје открио је на стотине мајанских артефаката, укључујући доказе о ритуалима, па и људским жртвама. Они вјерују да на острву усред језера постоје докази о коначној бици против шпанских освајача, пренио је Мирор.

Вођа тима Магдалена Крземјен са пољског Јагелонског универзитета је изјавила да је вода имала специјално и симболично значење у вјеровањима древних Маја.

“Сматрало се да су то врата ка подземљу, свијет смрти - Сибалба, гдје живе њихови богови”, рекла је она. “Планирали смо ронилачке активности на основу писаних извора, али и уз помоћ интуиције”, додала је Магдалена Крземјен.

“У већини случајева пронашли смо доста артефаката”, додала је она. Сматра се да су Маје те артефакте или испустиле или намјерно спустиле у језеро као поклон боговима.

Један од артефакта је опсидијанска оштрица која је можда коришћена за крваве ритуале жртвовања. Они су могли и да убију некога како би боговима понудили људску крв. Међу артефактима су пронађени и посуда за тамјан и керамичке посуде, од којих неке садрже животињске кости, а једна је посебно изрезбарена.

Још једно занимљиво откриће односи се на острво на језеру, познато као Флорес, које је некад било дом Нојпетену, главном граду Ице Маја.

То је било посљедње независно домородачко краљевство у Америци, док 10. марта 1697. године на острво није упао конкистадор Мартин де Урсуа и Арисменди.

Већина писаних извора наводе да се битка између Шпанаца и Маја, који су живјели у Нојпетену, одвијала на западној страни острва”, рекла је Магдалена Крземјен.

“Пронашли смо артефакт на овом подручју - камену главу буздована која може да буде повезана са битком”, рекла је она.

Магдалена Крземјен је додала да се чини да су археолози потврдили мјесто посљедње битке између Маја и Шпанаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана