Arheolozi otkrili veliku rimsku grobnicu u centru evropske prestonice

Srna
Arheolozi otkrili veliku rimsku grobnicu u centru evropske prestonice

Portugalski arheolozi pronašli su u centru Lisabona veliku rimsku grobnicu sa skeletnim ostacima starim oko 2.000 godina i različitim umjetničkim predmetima.

Nekropola je pronađena u krugu poznatog restorana “Solar dos presuntos”, nakon što su vlasnici odlučili da prošire objekat. Restoran u istorijskom centru Lisabona počeo je sa radom 1974. godine.

U Lisabonu, ali i u drugim dijelovima Portugalije, građevinska dozvola se izdaje tek nakon arheološkog ispitivanja zemljišta.

“Ono što smo pronašli veoma nas je iznenadilo”, izjavio je arheolog Nuno Neto, dodajući da je grobnica bila na dubini od oko šest metara.

On je dodao da su ostaci odlično sačuvani i da su pronađeni predmeti izuzetne vrijednosti.

U nekropoli su pronađeni skeletni ostaci 25 osoba, 35 kremiranih ostataka, kao i grnčarija i novčići korišćeni u ritualima tokom sahrana.

Vlasnici restorana, kojima je ovo otkriće usporilo rad, nadaju se da će neke od predmeta arheolozi ostaviti kako bi mogli da ih izlože za posjetioce u budućnosti.

Rimska armija okupirala je grad Olisipo, kako se nekada zvao Lisabon, oko 200. godine prije nove ere i on je ostao pod kontrolom Rima nekoliko vijekova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana