Zmajevi, sirene i divovi bitne uloge u istoriji gradova

Glas Srpske
Zmajevi, sirene i divovi bitne uloge u istoriji gradova

Mnogi veliki gradovi počivaju na nevjerovatnim legendama o svom nastanku.

 

Mitovi, legende, nevjerovatne priče, kao i njihovi junaci igraju bitnu ulogu u istoriji gradova, što je posebno karakteristično za Evropu.  Nedavno je napravljena i lista od 10 najboljih priča koje se vezuju za nastanak gradova.

Rim i priča o Romulu i Remu

Jedna svakako od najčuvenijih je vjerovatno i legenda o nastanku vječnog Rima. Po njoj grad su osnovala braća Romul i Rem, djeca sveštenice Ree Silvije i boga rata Marsa. Kada su blizanci rođeni, njihov rođak je naredio da budu bačeni u reku Tibar, kako bi se utopili. Odojčad je pronašla vučica i dojila ih sve dok ih nije pronašao pastir koji je preuzeo na sebe da ih odgaja. Kada su porasli dječaci su odlučili da sagrade grad, ali se nisu usaglasili i gdje. Romul je bio ljut na svog brata, toliko da ga je u napadu mržnje ubio, a grad koji je sagradio nazvao svojim imenom.

Krakov i zmaj

Legenda o Krakovu inspirisana je zmajem. Nekada davno, bez ikakve naznake da će Krakov postati veliki grad, postojalo je malo naselje u blizini rijeke Visle. Pored nje nalazilo se brdo Vavel, a u njemu pećina u kojoj je po legendi živio zmaj.  Taj isti zmaj napadao je konstantno selo sve dok se heroj po imenu Krak nije pojavio. Hrabar junak ubio je zmaja tako što ga je nahranio životinjama ispunjenim sumporom i na taj način spasao naselje. Poslije toga, Krak je postao vladar tog istog naselja koje je kasnije nazvano po njemu.

Antverpen i div

Najveća luka u Belgiji nastala je po neobičnoj legendi vezanoj za divove. Prema njoj rijeka Selda, koja protiče kroz grad, bila je pod kontrolom diva Antigona koji je tražio danak od svakoga ko bi poželio da je pređe. Oni koji nisu željeli da plate, bili su surovo kažnjavani tako što im je šaka bila odsječena. Ovako je bilo sve dok se nije pojavio dugo očekivani heroj po imenu Silvijus Brabo. On je hrabro oborio diva i odsjekao mu šaku. Nakon toga je izgrađen grad po imenu Antverpen.

Ljubljana i čudovište

Legenda je zasnovana na grčkoj mitologiji, tačnije na Jasonu i zlatnom runu. Kada je on zajedno sa argonautima ukrao zlatno runo, cijela trupa je pobjegla  brodom Argom preko mora i rijeka da bi se konačno zaustavila na velikom jezeru. Tu su pronašli mirno mjesto za odmaranje i dobar prostor za ostavljanje broda lokalnim mještanima. Vremenom su izgradili selo blizu rijeke Ljubljanice. Jezero je bilo i stanište za aždaju koju je Jason ubio prije povratka u Grčku. Na tom mjestu kasnije je osnovana Ljubljana.

Viljnus i i čelični vuk

Viljnus prati duga istorija koja počinje legendom o čeličnom vuku. Nekada davno veliki vojvoda Litvanije - Gedimina, otišao je u lov i kako se smračilo, ostao je u šumi da prespava. Dok je spavao, sanjao je džinovskog vuka od čelika kako na brdu zavija jačinom čopora.  Ujutru mu je sveštenik rastumačio san: čelični vuk simbol je nastanka jednog snažnog grada, a zavijanje je značilo da će ime grada biti poznato širom svijeta.

Lisabon i Odisej

Na osnovu legende, mitski junak Odisej  osnovao je glavni grad Portugalije. Odisej je poznat po svom legendarnom desetogodišnjem putovanju, prožet brojnim traganjima i posjetama nevjerovatnim mjestima. Jednog dana, tokom svog pohoda, svjetlost se pojavila niotkuda. Odisej uvjeren da je ta svjetlost znak da treba da ode do mjesta gdje se ona pojavila uputio se tamo s namjerom da sagradi grad, uz pomoć boga oluje Zevsa. To mjesto je bio današnji Lisabon.

Napulj i sirene

Romantični Napulj, mjesto u kome je napravljena prva pica, počiva na zagonetnoj legendi o svom nastanku.  Prije nego što je postao poznat kao Napulj, nosio je ime Partenopa.  Nazvan je po jednoj od tri sirene. Partenopa je pokušala da zavede Odiseja kada se vraćao kući sa svog putovanja, ali nije uspjela, već je preminula slomljenog srca. Njeno tijelo, nošeno vodom, stiglo je do ostrva Megaride, a na jednoj strani njenog groba izgrađen je grad Partenopa, kasnije nazvan Napulj.

Atina i boginja Atina

Samo što je izgrađen temelj Atine, dva boga su odlučila da budu njegovi čuvari. Boginja rata Atina i bog mora Posejdon stalno su pak bili u svađi jer nisu mogli da se odluče ko će od njih dvoje da brani grad pa je trebalo da građani donesu tu odluku. Pobjednik bi bio onaj koji da narodu najbolju nagradu. Posejdon je narodu podario konja, a Atina maslinovo drvo. Građani su odlučili da je Atinin poklon bolji te je tako ona branila grad koji je po njenom imenu i dobio naziv.

Zagreb i žedni vitez

Nekada davno, jedan mladi vitez, lutao je po planini Medvednici i poslije nekog vremena jako je ožednio. Odjednom se pojavila čudesna vila i upitala ga da li mu je potrebna pomoć. Vitez je očajnički zatražio od nje vodu. Vila  mu je predložila da iskopa zemlju (dig na engleskom u prevodu znači više “zagrebi”) što je on i uradio i pronašao vodu. Vitez, u znak zahvalnosti, zaprosio je vilu i obećao joj da će izgraditi grad na tom mjestu. Tako je nastao Zagreb.

 

Varšava i sirena

Poljska prestonica treba da zahvali jednom čudesnom stvorenju za svoj nastanak - sireni. Plivajući rekom Vislom, prelijepo stvorenje su uhvatili ribolovci. Kada su čuli njen glas, zaljubili su se i odlučili su da je zadrže kako bi zabavljala ljude. Jednog dana, mladi ribolovac ju je spasao. Sirena je bila veoma zahvalna i obećala je ribolovcu da joj zatraži pomoć kada god mu bude bila potrebna. Od tada, sirena je postala simbol Varšave i nalazi se na gradskom grbu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana