У светилишту над светилиштима на окупу хиљаде вјерника

Милош Васиљевић
У светилишту над светилиштима на окупу хиљаде вјерника

Јерусалим, свети град, историјско је и географско мјесто почетка хришћанске религије.

Историја града сеже уназад до четвртог миленијума  прије нове ере, што га чини једним од најстаријих градова у свијету, а о значају Јерусалима говоре и његови други називи, као што су Светилиште свих светилишта, Златни град, Пупак свијета… Јерусалим се помиње у Новом завјету више од 100 пута.

Сваке године хиљаде ходочасника стижу у Јерусалим да прославе Васкрс, дан када је Исус Христос васкрсао из мртвих након што је разапет.

Обиљежавање Васкрса почиње неколико дана уочи самог празника, а на Велики петак у Старом граду када бројни вјерници носе крст путем Исусовог страдања, којим је ишао од изрицања смртне пресуде до васкрснућа. Тај пут почиње од Лавље капије и састоји се од 14 степеница на којима су израђене капеле и цркве, све до мјеста на којем је разапет и васкрсао Исус. Дуж Пута крста чита се 14 молитви.

Велика субота прославља се у цркви Светог гроба (црква Васкрсења Христовог) у Старом граду, најсветијем хришћанском мјесту у Јерусалиму.

Сама гробница се налази у центру цркве и у њој је обиљежено мјесто гдје се Исус након васкрснућа  појавио пред Маријом Магдаленом.

У тој цркви сваке године на Велику суботу, уочи православног Васкрса, јавља се Благодатни огањ, односно пламен који се, по тврдњи вјерника, чудесно појављује на Светом гробу, а за вјернике представља видљиво јављање Духа светога и потврду Исусовог васкрсења.

Благодатни огањ увијек се чека у исто вријеме на Велику суботу пријеподне, а силази и пали се једино православном патријарху. Симболизује вјечност, мир и препород.

Ходочасници могу да купе сноп од 33 везане свијеће, које симболизују године Исусовог живота, а које могу да се упале пламеном Благодатног огња и однесу кући.

Богослужење на Велику суботу у Храму Светог гроба литургијски подсјећа на догађаје Христовог страдања и сахране и уједно представља и увод у његово васкрсење.

На тај дан богослужење и призив Благодатног огња заједно служе Православна црква у Јерусалиму, Српска православна црква и Јерменска апостолска црква. Богослужењу присуствују и свештеници Коптске и Сиријске православне цркве, као и представници фрањевачког реда Римокатоличке цркве.

У поноћ вјерујући народ присуствује васкршњој литургији, а у недјељу, на Васкрс, прослава завршава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана