Turiste u BiH mame prirodom i festivalima

nezavisne.com
Turiste u BiH mame prirodom i festivalima

Banjaluka - Pripreme za turističku ljetnu sezonu u BiH u punom su jeku, a u ponudi će dominirati adrenalinski, festivalski, banjski i vjerski turizam.

U Neumu se već danas organizuje manifestacija otvaranja ljetne turističke sezone.

Kako su nam rekli u Turističkoj organizaciji RS,  u turističkoj ponudi Jahorine su vikend aranžmani u hotelima koji uključuju i obilaske planine i destinacija u blizini, te nude aktivan odmor, sportske kampove, škole u prirodi, organizovanje seminara, konferencija i sl.

Novina u ponudi Jahorine je panoramsko razgledanje vožnjom šestosjedom.

“Banjski centri ostvaruju veliki broj posjeta, prednjači centar 'Banja Vrućica', a uspješno posluju renovirane banje Kulaši, Slatina i Laktaši”, kažu u TO RS.

Najatraktivnije destinacije avanturističkog turizma su, kako kažu, tokovi Vrbasa i Tare, potom planinska područja Kozare, NP Sutjeska, Jahorine, Lisine, Ozrena...

Nacionalni parkovi Kozara i Sutjeska su interesantne turističke destinacije, kao i Pliva, izuzetne bistrine, a na kojoj je održano 35. Svjetsko prvenstvo u fly-fishingu.

“Uvijek atraktivna je i ponuda vjerskog turizma, gdje se svakako akcenat stavlja na istočnu Hercegovinu, tačnije Trebinje. Nezaobilazno je etno-selo Stanišići kod Bijeljine i sve poznatije područje Šipova i njegove okoline, kao i Balkana, Zelenkovac i Vizitor centar Pecka, etno-selo “Ljubačke doline” kod Banjaluke, a Višegrad i Andrićgrad privlače veliki broj turista”, kažu u TO RS.

Neizostavan segment ljetne ponude  su festivali, kolonije, kampovi i manifestacije.

Banjaluka je juče predstavila svoju ponudu, a Irena Radojević, direktor TO Banjaluka, kaže da su turistima najzanimljiviji adrenalinski i festivalski turizam.

“Planiramo na regionalnim tržištima promovisati ono što Banjaluka ovog ljeta nudi jer su turisti iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije najbrojniji”, rekla je ona.

U nastavku stvaranja turističke ponude grada Banjaluka za ovu godinu izrađen je slogan  pod nazivom “Extremly AdoraBLe” (Neodoljivo slatka).

Pored kulturno-istorijskih spomenika, prirodno nasljeđe predstavlja veliki adut Banjaluke, a pored manifestacionog turizma, popularni su i sportovi na rijeci Vrbas kao što su rafting, kajak, kanu, dajak, ali i  penjanje.

Turistička ljetna sezona obogaćena je manifestacijama  “Kozara etno”, “Ljeto na Vrbasu”, “Demofest”, “Freš vejv”, “Kastel rok fest” i “Kočićev zbor”. 

Natalija Trivić, načelnica Odjeljenja za kulturu, turizma i socijalnu politiku Gradske uprave Banjaluka, rekla je da se mora napraviti  dobra ponuda za duži boravak turista.

U FBiH među najznačajnije turističke sadržaje spadaju oni koji se nalaze u Srednjebosanskom kantonu, koji obuhvata 12 opština.

Prema riječima Miroslava Matoševića, direktora TZ Srednjebosanskog kantona, među top destinacijama u ovom kantonu su Vlašić, Jajce i Travnik, ali po broju ostvarenih noćenja značajno mjesto zauzima Fojnica kao uspješno banjsko lječilište.

“Ljetna sezona počinje nešto ranije, već početkom petog mjeseca kreću ekskurzije. U šestom  mjesecu počinje turistička sezona sa većim brojem noćenja, a naši hotelijeri su spremni i posljednjih godina su veoma napredovali”, kaže Matošević.

Napominje da su pojedini hoteli na Vlašiću već popunjeni do septembra.

Kako su nam rekli u TZ Tuzlanskog kantona, turistima su interesantni kompleks “Pannonica”, koji nudi jezera, Arheološki park - Neolitsko sojeničko naselje i niz pratećih sadržaja. Tuzla, Gradačac i Srebrenik su nezaobilazni za goste i posebno ožive ljeti, a TK je poznat i po planini Konjuh, a nezaobilazna je i etno-avlija Mačkovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana