Туристе у БиХ маме природом и фестивалима

nezavisne.com
Туристе у БиХ маме природом и фестивалима

Бањалука - Припреме за туристичку љетну сезону у БиХ у пуном су јеку, а у понуди ће доминирати адреналински, фестивалски, бањски и вјерски туризам.

У Неуму се већ данас организује манифестација отварања љетне туристичке сезоне.

Како су нам рекли у Туристичкој организацији РС,  у туристичкој понуди Јахорине су викенд аранжмани у хотелима који укључују и обиласке планине и дестинација у близини, те нуде активан одмор, спортске кампове, школе у природи, организовање семинара, конференција и сл.

Новина у понуди Јахорине је панорамско разгледање вожњом шестосједом.

“Бањски центри остварују велики број посјета, предњачи центар 'Бања Врућица', а успјешно послују реновиране бање Кулаши, Слатина и Лакташи”, кажу у ТО РС.

Најатрактивније дестинације авантуристичког туризма су, како кажу, токови Врбаса и Таре, потом планинска подручја Козаре, НП Сутјеска, Јахорине, Лисине, Озрена...

Национални паркови Козара и Сутјеска су интересантне туристичке дестинације, као и Плива, изузетне бистрине, а на којој је одржано 35. Свјетско првенство у флy-фисхингу.

“Увијек атрактивна је и понуда вјерског туризма, гдје се свакако акценат ставља на источну Херцеговину, тачније Требиње. Незаобилазно је етно-село Станишићи код Бијељине и све познатије подручје Шипова и његове околине, као и Балкана, Зеленковац и Визитор центар Пецка, етно-село “Љубачке долине” код Бањалуке, а Вишеград и Андрићград привлаче велики број туриста”, кажу у ТО РС.

Неизоставан сегмент љетне понуде  су фестивали, колоније, кампови и манифестације.

Бањалука је јуче представила своју понуду, а Ирена Радојевић, директор ТО Бањалука, каже да су туристима најзанимљивији адреналински и фестивалски туризам.

“Планирамо на регионалним тржиштима промовисати оно што Бањалука овог љета нуди јер су туристи из Србије, Црне Горе, Хрватске и Словеније најбројнији”, рекла је она.

У наставку стварања туристичке понуде града Бањалука за ову годину израђен је слоган  под називом “Extremly AdoraBLe” (Неодољиво слатка).

Поред културно-историјских споменика, природно насљеђе представља велики адут Бањалуке, а поред манифестационог туризма, популарни су и спортови на ријеци Врбас као што су рафтинг, кајак, кану, дајак, али и  пењање.

Туристичка љетна сезона обогаћена је манифестацијама  “Козара етно”, “Љето на Врбасу”, “Демофест”, “Фреш вејв”, “Кастел рок фест” и “Кочићев збор”. 

Наталија Тривић, начелница Одјељења за културу, туризма и социјалну политику Градске управе Бањалука, рекла је да се мора направити  добра понуда за дужи боравак туриста.

У ФБиХ међу најзначајније туристичке садржаје спадају они који се налазе у Средњебосанском кантону, који обухвата 12 општина.

Према ријечима Мирослава Матошевића, директора ТЗ Средњебосанског кантона, међу топ дестинацијама у овом кантону су Влашић, Јајце и Травник, али по броју остварених ноћења значајно мјесто заузима Фојница као успјешно бањско љечилиште.

“Љетна сезона почиње нешто раније, већ почетком петог мјесеца крећу екскурзије. У шестом  мјесецу почиње туристичка сезона са већим бројем ноћења, а наши хотелијери су спремни и посљедњих година су веома напредовали”, каже Матошевић.

Напомиње да су поједини хотели на Влашићу већ попуњени до септембра.

Како су нам рекли у ТЗ Тузланског кантона, туристима су интересантни комплекс “Панноница”, који нуди језера, Археолошки парк - Неолитско сојеничко насеље и низ пратећих садржаја. Тузла, Градачац и Сребреник су незаобилазни за госте и посебно оживе љети, а ТК је познат и по планини Коњух, а незаобилазна је и етно-авлија Мачковац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана