Стојадином без климе кроз историју Југославије

Anadolija
Стојадином без климе кроз историју Југославије

БЕОГРАД - Нешто о историји Југославије може се сазнати и вожњом старим аутомобилима “застава 101”, што нуди туристичка агенција у Београду, која је све популарнија међу туристима јер на четири точка омогућава “проживљавање” искуства од стварања до пада “старе Југе”.

Вожњом старом “заставом” кроз симболе Југославије који су остали у Београду, агенција на аутентичан начин туристима дочарава како је изгледао један типичан дан Југословена.

Двадесетосмогодишњи Мауро из Утрехта у Холандији одлучио је да се провоза старим аутомобилом, чује музику из периода Југославије и сазна нешто о идеалима, архитектури и историји државе која више не постоји.

Потпуно другачији угођај  града

За туру је, како истиче за АА, сазнао преко интернета, односно видео је на Трип Адвисору, али је од многих пријатеља које занима југословенска историја и њено наслеђе чуо много добрих прича, због чега је и одлучио да три сата током прве посјете главном граду Србије издвоји за ову туру.

“Посјетили смо неке старе зграде из комунистичког времена, ишли смо у резиденталне дијелове града који су изграђени у то вријеме, и чули многе добре приче о историји. Веома ми се свидјела тура, јер ми је помогла да боље разумијем Београд и даје нешто додатно. Можете да дођете у град и посјетите главне знаменитости, али ово је нешто потпуно другачије”, наводи он.

Са њим је пошао и његов друг Мартијн (28), такође из Холандије, који је за туру и чуо од Маура.

“Он ми је препоручио ову туру, јер ја не знам доста о историји Балкана и ратовима и захваљујући тури сам научио више о томе. Ако вас занима култура и историја, ово је веома добар начин да се то сазна”, каже он.

Мартијн је пробао и шљем из тог периода, а опробао се и у вожњи старе “заставе” или популарно званог “стојадина”.

“Треба ухватити све перспективе земаља како би схватио шта је та земља и која је њена историја”, наводи Мартијн, додајући да би свима препоручио ову туру.

Агенција има четири туре Београдом у понуди, али туристи углавном резервишу двије - архитектонску, која се бави архитектуром Новог Београда и обухвата обилазак куле Генекс, познате као Западна капија Београда, новобеоградских блокова, Сава центра и Источне капије Београда.

Друга тура је историјска, обухвата обилазак некадашњег логора Старо сајмиште, зграду Палате Србија, хотел “Југославија” и посјету Титовом гробу у Кући цвијећа и објашњава компликовану историју настанка и распада Југославије, објашњава у разговору за АА менаџерка агенције Yugotour Нина Ивановић.

Аутентични детаљи

“Трудимо се да буде јако аутентично, некада нас, када резервишу туру, питају да ли је ауто климатизован, а он наравно није. Све је веома аутентично, немамо појасеве позади, то им је јако чудно. Они се никада не возе овако старим аутомобилима и онда им је ово као неки времеплов отприлике”, каже Ивановић.

Као занимљивост истиче и то да их је контактирао млади брачни пар који су на дан венчања ријешили да изнајме “заставе” које су возиле две пионирке.

“Млада је из Аустралије, младожења је из Србије и долазили су неки гости, рођаци из Аустралије и онда су мислили да би било интересантно да провозају младу и младожењу и кумове и госте од цркве до ресторана у 'заставама', тако да смо окитили аутомобиле цветићима и машнама и две наше девојке су возиле обучене као пионирке и све је било украшено. То је било доста интересантно људима са стране, махали су нам, питали шта се дешава”, објашњава Ивановић.

На идеју за овакве туре дошао је власник компаније који је из Холандије, који је прво осмислио бициклистичке туре Београдом, а затим у понуду додао и друго превозно средство - аутомобил из Југославије.

Овакав начин све је популарнији међу туристима, који желе да сазнају више о комунизму и осјете стари дух Југославије.

“Све је популарније и популарније. У почетку смо имали само један ауто, а сада имамо седам и број тура расте, имамо више водича. Претходног месеца смо имали 30-ак тура, тако да се надамо да ће тај број још више расти”, закључује Ивановић.

Овакве туре нуде и преко агенције са којом сарађују у Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана