Шта све можете унијети у Хрватску и Црну Гору

nezavisne.com
Шта све можете унијети у Хрватску и Црну Гору

Бањалука - Умјесто меса и месних прерађевина, млијека и млијечних производа које бх. туристи не могу носити преко хрватске границе, многи можда не знају да могу понијети до 20 кг рибљих производа, као и два килограма остале хране, као што су мед, живе шкољке и пужеви, а дозвољен је чак унос до 125 гр кавијара.

Будући да је сезона годишњих одмора већ почела, а ускоро се очекују веће гужве на граничним прелазима, требало би се на вријеме информисати о томе шта се све може носити у пртљагу. Није дозвољене у торби имати пршут, сарму и другу припремљену храну те јаја.

У личном пртљагу могу се носити хљеб, колачи, кекс, чоколада и кондиторски производи (укључујући слаткише), под условом да ништа од тога није пуњено производима од меса, а могуће је понијети и штеку цигарета, литру жестоког пића са удјелом алкохола већим од 22%, пет литара вина или 16 литара пива.

Како наводе из УИО БиХ, уласком Хрватске у ЕУ 1. јула 2013. године, у путничком саобраћају примјењује се европска регулатива, према којој је дозвољен пренос робе из трећих земаља за личне потребе путника (некомерцијална роба) без наплате царине и ПДВ-а до вриједности 300 евра по путнику, а у ваздушном и поморском саобраћају до 430 евра.

Истичу да фитосанитарном прегледу не подлијежу мале количине биља и биљних производа као што су свјеже воће и поврће укупне тежине до пет кг, али кромпир се не може носити.

Уз посједовање медицинске документације могуће је уношење готових лијекова за личне потребе путника у количинама потребним највише за лијечење до мјесец дана.

Приликом уласка и изласка са подручја ЕУ, путници су обавезни да пријаве царинској служби готовину коју носе са собом и то у износу од 10.000 евра или више.

Оно што је најважније код преласка границе су путне исправе које морају бити важеће, а код земаља ЕУ на дан повратка са годишњег одмора пасоши морају важити још најмање шест мјесеци.

На то посебну пажњу скрећу у туристичким агенцијама које своје клијенте обавезно упознају са свим правилима.

У бањалучкој агенцији “Контики” кажу да на важење пасоша од шест мјесеци након повратка из земаља ЕУ сви буду упозорени.

“Нисмо имали ситуацију да клијент има проблем са путном исправом, јер их увијек упозоримо на то ако им пасош истиче за три-четири мјесеца и то буде та прва, назовимо је, елиминација, јер наши путници најчешће иду у Турску, на вријеме резервишу и имају времена да изваде нове документе”, кажу у овој агенцији.

Што се тиче црногорске границе, коју, за разлику од Хрватске, путници из БиХ могу прелазити са важећом личном картом, тамо туристи такође могу носити разумну количину робе, 200 цигарета, литар жестоког пића и два литра вина, а од хране је могуће носити производе за личну употребу који су у оригиналној амбалажи, декларисани и који не захтијевају посебан режим чувања, осим ако се тренутно користе, у укупној количини до један кг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана