Šta sve morate znati ako putujete u Rusiju na Mundijal?

B92
Šta sve morate znati ako putujete u Rusiju na Mundijal?

Svjetsko prvenstvo u fudbalu, koje se održava 21. put, počeće sutra u Rusiji i trajaće do 15. jula.

Tokom 25 dana, ljubitelji fudbala imaće priliku da uživaju u gledanju 64 utakmice, u kojima će snage odmjeriti ukupno 32 nacionalna tima. 

Evo šta sve morate znati ako putujete u Rusiju na Mundijal.

Vaš pasoš bi trebalo da bude validan minimum šest mjeseci prije dolaska u Rusiju i obavezno mora biti potpisan. Bilo je nekoliko slučajeva u kojima određeni Britanci nisu imali potpisan pasoš nakon čega su ih ruske vlasti vratile nazad.

Pasoš uvijek nosite sa sobom jer ruska policija može da zaustavlja ljude i zahtjeva identifikacioni dokument, pasoš.

Nema problema da unesete laptop u Rusiju. Ipak, ruske vlasti mogu zahtjevati da pregledaju bilo koji elektronski uređaj koji iznosite iz zemlje uključujući i instalirani softer.

Ako neki od lijekova koje imate u prtljagu sadrži barbiturat, kodein, sibutramin, anaboličke steroide, androgene i druge polne hormone, analgetike (tramadol), psihostimulanse ili druge ograničene supstance, morate imati overen dokument od ljekara da su vam ti lijekovi potrebni pred carinom u Rusiji. Prevod potvrde na ruski je obavezan.

Najbolji način da se klonite nevolje jeste da imate poštovanja prema kulturi i ljudima, a ruske vlasti su naglasile da neće dozvoliti opijanje po ulicama i uništavanje ili ismijavanje kulturno-istorijskih znamenitosti.

Policija je takođe naglasila da će iskoreniti kriminalne bande u gradovima u kojima se odvijaju utakmice kako pripadnici organizacija ne bi krali i maltretirali turiste.

Nikako nemojte stopirati.

Ako iznajmljujete motor, imajte na umu da poštujete propise jer postoje slučajevi lažne saobraćajne policije koja zaustavlja i naplaćuje kazne.

Nikada nemojte pristati da idete u bar ili klub sa nekim koga ste tek upoznali. Na taj način su kriminalci mamili turiste koje su potom džeparili, a neke povređivali i drogirali.

Džeparenja su, kao i u svim metropoloama, najuobičajenija na Crvenom trgu i u metroima.

Nemojte nositi velike sume novca. Najviše napada se događa u blizini bankomata, ali i u hotelskim sobama.

Alkohol neće biti dostupan na stadionima tokom mečeva. Prodaja i konzumacija alkohola u čaši će biti na veče i tokom dana odigravanja određenih mečeva zabranjena. Prodaja alkohola će takođe biti zabranjena u periodu od 23 časa do osam ujutru.

Ako vas uhvate za volanom u pijanom stanju, možete odmah ići u zatvor.

Ilegalno je plaćati u dolarima i evrima. Novac možete zamijeniti u ovlašćenim mjenjačnicama uz pasoš.

Sigurnost na putevima je užasno loša. U Rusiji je samo 2017. godine poginulo 19.000 ljudi u saobraćajnim nesrećama, a preko 215.000 je povređeno. Stoga je zdravstveno osiguranje neophodno.

Nikako se nemojte tetovirati u Rusiji. Postoji veliki broj nelicenciranih tatu-majstora, pa samim tim i rizik od infekcije.

Voda se ne pije sa česme, ali je mineralna svuda i lako dostupna.

Homoseksualnost nije ilegalna u Rusiji, ali je nasilje prema osobama LGBT populacije u porastu.

Da biste ušli na stadion na kom se održava utakmica potrebno je da pokažete kartu, Fan-ID i pasoš.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana