Савјет возачима да на пут крећу одморни, информисани и са исправним возилом

Срна
Савјет возачима да на пут крећу одморни, информисани и са исправним возилом

Загреб - Министарство унутрашњих послова Хрватске препоручило је возачима да на пут крећу са исправним возилом, одморни и информисани о стању на путевима, те савјетовало да, ако је могуће, избјегавају полазак у вријеме највећих гужви, као што су петак поподне, субота ујутро и недјеља послијеподне.

Већина саобраћајних несрећа догађа се због људске грешке, односно грубог кршења основних саобраћајних прописа, упозорио је хрватски МУП.


Из МУП-а напомињу да ће посебну пажњу посветити возачима који искачу из нормалног саобраћајног тока или грубо крше прописе због којих се догађају саобраћајне несреће с најтежим посљедицама.

Полиција поручује да ће стално да би појачала проток возила физички регулистати саобраћај на оптерећеним мјестима, као што су излази са ауто-путева, на петљама и у трајектним лукама.

Из полиције препоручују возачима да прије поласка на годишњи одмор провјере исправност сигнализације на возилу, ниво уља у мотору, гуме, количину течности у расхладном систему, количину течности за прање стакала, стање брисача.

Полиција је указала на потребу да се возачи прије путовања информишу о временским приликама и стању на путевима, као и да на пут крећу одморни, односно да избјегавају полазак послије радног времена.

Возаче подсјећају да не смију пити алкохол прије ни током вожње, да се безбједносни појас користи на свим сједиштима у возилу и да дјеца морају бити безбједно смјештена у возилу.

Полиција напомиње да треба држати ограничења брзине кретања, поштовати ограничења, држати размак између возила, придржавати се правила да је десна трака намијењена за вожњу, а лијева за претицање, као и да се возачи неће заустављати на ауто-путу.

У случају умора, без обзира на близину одредишта, полиција савјетује возачима да стану и да се одморе, те да не користе мобилни телефон у вожњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана