Ovo su najbolje likacije za jedrenje

B92
Ovo su najbolje likacije za jedrenje

Sidrenje u idiličnim zalivima. Udari u azurno plavo more i osvježavajući pad. Topli vjetar koji ispunjava jedra na putu do slijedećeg čarobnog mjesta. Piće i večera na brodu pod zvijedama. Nježno ljuljuškanje koje vas uspavljuje. I sutradan sve ispočetka.

Ljetovanje na jedrilici je pasoš za drugi vodeni svijet gdje sve „kopnene" brige vjetar jako brzo oduva. Brod se može zakupiti, a dok neki preferiraju pomoć skipera i posade drugi vole da preuzmu ulogu u plovidbi i podijele iskustva sa ekipom. Od toliko mora na ovoj planeti, gdje se upustiti? Predlažemo neke obližnje destinacije koje su idealne za one željne jednog potpuno drugačijeg ljetovanja.

Grčka

Zemlja sjajnog mora i naizgled više ostrva nego zvijezda na nebu. Sunčane plaže, tirkizno more, maslinjaci, pusti zalivi, rustične luke sa bijelim kućicama i bugunvilijama. Grčka je savršena scenografija za jedrenje. Jonsko more sa kapetanom Kefalonijom na jugu i kapetanom Krfom na sjeveru, nude nam nježne vjetrove i laganu plovidbu na zapadnoj obali Grčke. Šarmantna sela kao što su Kioni na Itaki ili Fiskardo na Kefaloniji su mjesta koja na tom potezu morate posjetiti.

Snažniji vjetrovi očekuju vas u Kikladima, istočno od kopna ka ostrvima kao što su Mikonos, Ios i poplavljeni krater Santorinija, te predstavljaju izazov i za iskusnije mornare. Dalje ka istoku, ostrva Dodekanez sa turske obale nude kompromis – od Rodosa sjeverno preko Kosa, Kalimnosa, Lipsija i Patmosa pružaju tradicionalniju Grčku.

Još jedna popularna oblast za jedrenje su Sporadi sjeverno od Atine, a slikovita ostrva poput Skijatosa i Skopelosa na kojem se snimala „Mama Mia" sigurno će biti zanimljive luke za pristajanje.

Južno od Atine nalazi se Saronski zaliv, odnosno područje mnogo laganijeg jedrenja, a istorijska Egina, romantična Hidra i kosmopolitski Poros centar su ovog zaliva, a i jako popularne turističke destinacije sa bacanje sidra.

Kako stići?

  • Za Jonsko more iz Preveze
  • Za Saronski zaliv iz Atine
  • Za Sporade iz Volosa
  • Za Dodekanez sa Kosa i Rodosa
  • Za Kiklade sa Mikonosa ili Santorinija koji imaju lokalne aerodrome

Turska

Epicentar jedrenja u Turskoj je Bodrum, međunarodno odmaralište na sjevernoj obali zaliva Gokova. Lagano jedrenje dovešće vas do čudesnih zaliva kao što je Gumusluk ili uvalica sa drvenim dokovima lokalnih restorana kao što su Ćokertme ili Amazon Creek.

Zaliv Hisaronu krije šarmatne gradove na obali kao što su Datča, Selimje i Bozburun, kao i mnogo, mnogo tihih sidrišta. Jedrenje na istoku obećava prolazak pored živahnog Marmarisa nakon čega slijede mirne vode i nježna plovidba u zalivu Fetije, koja se prosto rasipa osamljenim uvalama i rustičnim tavernama. Na čelu zaliva su gradovi Goček i Fetije koji su idealni za trgovinu tepiha i domaćih proizvoda.

Kako stići?

  • Međunarodnim letom za Bordum ili Dalaman

Hrvatska

Jadranski dragulj pun je istorijskih gradova, slikovitih luka i pametnih marina, pustih ostrva i to sve u jednom paketu na sjevernom Mediteranu.

Od Pule do srednjovekovnog Dubrovnika, hrvatska obala nudi bogatstvo mogućnosti plovidbe sa pouzdanim popodnevnim vjetrom i više od 1.100 ostrva za istraživanje.

Dalmatinska obala južno od Splita pruža vam obilazak Brača, Hvara, Visa i Korčule, a na tom potezu vidjećete sve od tihih uvala do mediteranskih gradića.

Kako stići?

  • Kolima ili avionom do Dubrovnika, Splita, Pule ili Zadra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana