Ово су најбоље ликације за једрење

Б92
Ово су најбоље ликације за једрење

Сидрење у идиличним заливима. Удари у азурно плаво море и освјежавајући пад. Топли вјетар који испуњава једра на путу до слиједећег чаробног мјеста. Пиће и вечера на броду под звиједама. Њежно љуљушкање које вас успављује. И сутрадан све испочетка.

Љетовање на једрилици је пасош за други водени свијет гдје све „копнене" бриге вјетар јако брзо одува. Брод се може закупити, а док неки преферирају помоћ скипера и посаде други воле да преузму улогу у пловидби и подијеле искуства са екипом. Од толико мора на овој планети, гдје се упустити? Предлажемо неке оближње дестинације које су идеалне за оне жељне једног потпуно другачијег љетовања.

Грчка

Земља сјајног мора и наизглед више острва него звијезда на небу. Сунчане плаже, тиркизно море, маслињаци, пусти заливи, рустичне луке са бијелим кућицама и бугунвилијама. Грчка је савршена сценографија за једрење. Јонско море са капетаном Кефалонијом на југу и капетаном Крфом на сјеверу, нуде нам њежне вјетрове и лагану пловидбу на западној обали Грчке. Шармантна села као што су Киони на Итаки или Фискардо на Кефалонији су мјеста која на том потезу морате посјетити.

Снажнији вјетрови очекују вас у Кикладима, источно од копна ка острвима као што су Миконос, Иос и поплављени кратер Санторинија, те представљају изазов и за искусније морнаре. Даље ка истоку, острва Додеканез са турске обале нуде компромис – од Родоса сјеверно преко Коса, Калимноса, Липсија и Патмоса пружају традиционалнију Грчку.

Још једна популарна област за једрење су Споради сјеверно од Атине, а сликовита острва попут Скијатоса и Скопелоса на којем се снимала „Мама Миа" сигурно ће бити занимљиве луке за пристајање.

Јужно од Атине налази се Саронски залив, односно подручје много лаганијег једрења, а историјска Егина, романтична Хидра и космополитски Порос центар су овог залива, а и јако популарне туристичке дестинације са бацање сидра.

Како стићи?

  • За Јонско море из Превезе
  • За Саронски залив из Атине
  • За Спораде из Волоса
  • За Додеканез са Коса и Родоса
  • За Кикладе са Миконоса или Санторинија који имају локалне аеродроме

Турска

Епицентар једрења у Турској је Бодрум, међународно одмаралиште на сјеверној обали залива Гокова. Лагано једрење довешће вас до чудесних залива као што је Гумуслук или увалица са дрвеним доковима локалних ресторана као што су Ћокертме или Amazon Creek.

Залив Хисарону крије шарматне градове на обали као што су Датча, Селимје и Бозбурун, као и много, много тихих сидришта. Једрење на истоку обећава пролазак поред живахног Мармариса након чега слиједе мирне воде и њежна пловидба у заливу Фетије, која се просто расипа осамљеним увалама и рустичним тавернама. На челу залива су градови Гочек и Фетије који су идеални за трговину тепиха и домаћих производа.

Како стићи?

  • Међународним летом за Бордум или Даламан

Хрватска

Јадрански драгуљ пун је историјских градова, сликовитих лука и паметних марина, пустих острва и то све у једном пакету на сјеверном Медитерану.

Од Пуле до средњовековног Дубровника, хрватска обала нуди богатство могућности пловидбе са поузданим поподневним вјетром и више од 1.100 острва за истраживање.

Далматинска обала јужно од Сплита пружа вам обилазак Брача, Хвара, Виса и Корчуле, а на том потезу видјећете све од тихих увала до медитеранских градића.

Како стићи?

  • Колима или авионом до Дубровника, Сплита, Пуле или Задра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана