Ovaj grad ima najvišu pravoslavnu crkvu van Rusije: Bogata istorija zemlje vina i brendija

B92
Ovaj grad ima najvišu pravoslavnu crkvu van Rusije: Bogata istorija zemlje vina i brendija

Poslednjih godina sve više je na meti strastvenih turista. Zbog njegove bogate istorije, mnogi za ovu prestonicu kažu da jednom nogom živi u prošlosti, a drugom u sadašnjosti, ali i jednim dijelom u Evropi, a drugim u Aziji. Riječ je o glavnom gradu Gruzije Tbilisiju.

Krivi toranj

 

Grad je u kom se miješaju uticaji Istoka i Zapada. Leži na rijeci Kuri, koju neki nazivaju i Mtkvari, pa je logično da gradom dominira nekoliko veoma zanimljivih mostova. Religijskih građevina ima u izobilju, a prednjači impozantna katedrala Sameba, otvorena 2004. godine, koja je, ujedno, i najviša pravoslavna crkva izvan Rusije.

Tu je i stari grad s ljupkim uličicama, ali i zanimljivostima, poput lutkarskog pozorišta “Rezo Gabriadze” i skrivenog vodopada u distriktu Abanotubani. U starom dijelu Tbilisija zanimljiv je krivi toranj sa satom, koji zovu krug života, napravljen u 19. vijeku od građevinskih ostataka, a nalazi se pored pozorišta lutaka.

Svakog dana tačno u podne i u 19 sati može se pogledati krug života pa tada i ispred tornja bude najviše posjetilaca. Glavna ulica je Avenija Rustaveli, u kojoj je najviše kafića, restorana i prodavnica, ali i reprezentativnih zgrada, poput zgrade parlamenta, opere i baleta, banaka, hotela... Šetnja glavnom ulicom ne smije da prođe bez penjanja žičarom do spomenika Majke Gruzije, koja ponosno motri na grad sa brda Sololaki.

To je jedan od simbola glavnog grada, a simbolizuje upravo duh njegovih stanovnika i ove lijepe zemlje. Kolosalna statua, visoka 22 metra, predstavlja ženu obučenu u tradicionalnu gruzijsku nošnju. U lijevoj ruci joj je pehar vina kao izraz srdačne dobrodošlice svakome ko punog srca dođe tamo, a u desnoj ruci pripremljen mač za one koji imaju i druge namjere. Putovanje žičarom u zatvorenoj ostakljenoj kabini svojevrstan je doživljaj. Tbilisi je sa tri strane okružen planinama, oduvijek strateški važan, nerado predavan i teško osvajan, bio je na meti mnogih vojski i vojskovođa. Kao takav, on i njegovi stanovnici su kroz istoriju dugu tri milenijuma stradali i patili.

Ipak, najpoznatiji spomenik je pozlaćeni kip svetog Georgija na Trgu slobode. Smatra se zaštitnikom Republike i prava je turistička atrakcija i mjesto gdje posljednjih godina posjetioci prave najljepše fotografije prilikom posjete gradu.

 

Čudesni hamami

Tbilisi je poznat i po vrlo popularnim sumpornim kupalištima, koji potieču iz 17. vijeka. To su, ustvari, hamami, a voda je, naravno, čudesna, podmlađuje i liječi.. Grad okružuju predivni pejzaži, planinski vrhovi prekriveni snijegom, ogromni kanjoni, kristalno čiste rijeke, zeleni pašnjaci, velike šume... Muzeji u glavnoj ulici su odlični i ima ih dosta. Prednjači Nacionalni muzej sa četverospratnom postavkom, koja kroz hiljade eksponata vodi od zlatnog perioda drevne Kolhide do takozvanog Muzeja sovjetske okupacije.

Tu je i Muzej umjetnosti. Svi koji prvi put posjete glavni gruzijski grad, primjete upravo njegove građevine. U arhitekturi Tbilisija miješaju se bizantski, ruski, evropski i bliskoistočni uticaji. Postoje i zgrade u socijalističkom i modernom stilu, ali i u tradicionalnom gruzijskom stilu. Maršutke, sveprisutni kombiji, sa dvadesetak mjesta za sjedenje, osnovni su vid gradskog prevoza po Tbilisiju, ali i čitavoj Gruziji. Najpoznatiji lokalni specijalitet svakako je hačapuri, jelo nalik pizzi, čiju osnovu čine tijesto i sir.

Vruće mjesto

Tbilisi je 458. godine osnovao Vakhtang I. Gorgasali, kralj Kavkaske Iberije, države prethodnice današnje Gruzije. Sagradio ga je na mjestu gdje je tokom lova pronašao izvor termalne vode. Zbog toga ime grada u prevodu znači Vruće mjesto.

Poznata vina

Gruzija je zemlja vina i brendija od jabuke. Tradicija pravljenja vina stara je više od hiljadu godina, a mnoga poznata vina prave se od posebnih sorti grožđa, koje se ne koriste u zapadnim zemljama. Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) uvela je ovu tehniku pravljenja vina u listu bitnih kulturnih naslijeđa svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana