ОБрејди сам прешао Антарктик

Срна
ОБрејди сам прешао Антарктик

Лондон - Американац Колин Ож Брејди постао је прва особа на свијету која је сама и без помоћи са стране прешла Антарктик.

Ож Брејди /33/ завршио је своје путовање за 53 дана, што је испред Британца Луиса Рада након епског путовања преко леда.

Обојица су 3. новембра кренула на своје путовање од 1.482 километра.

“Ја сам веома уморан човјек, апсолутно сам исцрпљен, али полако се опорављам”, рекао је он за Би-Би-Си 20. децембра преко сателитског телефона 47. дана пута док је камповао у вријеме ледене олује.

Ож Брејди је рекао да је сретан што је савладао ужасне временске околности и неприступачан терен састављен од ледених брда.

“Носио сам опрему и санке тешке око 170 килограма 13 сати дневно кроз најхладније временске прилике”, рекао је Обрејди, додајући да је толико смршао да му је ручни сат падао са руке.

Током свог пута, Ож Брејди се оглашавао преко “Инстаграма” и користио је сателитски телефон, а сваке вечери одговарао је на по једно питање међу више хиљада студената који су пратили његову соло експедицију.

Капетан Луис Рад /49/ одлучио се на ово путовање у знак сјећања на свог колегу Хенрија Ворслија, који је трагично настрадао у покушају да превали исти пут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана