Необичне забране које су доскоро трајале на Исланду

Глас Српске
Необичне забране које су доскоро трајале на Исланду

Исланд је јединствен првенствено због своје природе, али и због необичних забрана које су овде биле на снази током његове дуге историје и које су имале значајан културолошки утицај.

Пси

Још 1924. године становницима Рејкјавика је било забрањено посједовање паса, а све ради спречавања зараза. Забрана је требало да минимализује ризик да пси пренесу ехинококозу људима. Пси су, иначе, преносили овај вирус током осамдесетих година 19. вијека, а он се и даље тешко лијечи. Данас је посједовање паса дозвољено, али под стриктним здравственим условима.

Одређени рептили

Змије, гуштере и корњаче је илегално посједовати на Исланду, због чега је већ било неколико случајева кријумчарења ових животиња. Главни разлог забране јесте кријумчарење корњаче деведесетих након чега је власник животиње добио салмонелу. Главни разлог забране ових врста рептила јесте да се сачува јединствена врста исландских коња од инфекције.

Алкохол

Необична забрана алкохола била је актуелна 1915. године и једним дијелом 1935. када су само пића изнад 2,25 одсто алкохола била легализована, а пиво је било забрањено! Забрана пива је трајала до 1989. године јер је Исланд желио да успостави сопствени национални идентитет након одвајања од Данске. Прије легализације, испијање пива се сматрало активношћу Данаца, па самим тим и не превише патриотски. Данас се 1. март слави као Национални празник када је пиво на Исланду постало легално.

Tелевизија

Да сте посјетили Исланд 1966. године добили бисте обавијештење да државна телевизија не емитује никакав програм четвртком. Идеја која се крије иза ове одлуке јесте да четвртак постане резервисан за социјализовање. Забрана се продужила до краја јула када је одлучено да телевизија неће радити читавог мјесеца. Пошто се јул сматрао мјесецом за одмор, било је и логично да нећете гледати телевизију. Срећом, забрана четвртка је укинута 1983. године, а јула четири године касније, тачније 1987. године.

Баскијци

Године 1615. три баскијска китоловца потонула су на обали Вестфјорда на сјеверозападу Исланда. Чак 80 преживјелих морнара нашло се у малом селу без хране, што их је навело на то да опљачкају мјештане. У том тренутку је донијет закон по коме свако може убити Баскијца уколико га угледа. Вјеровали или не, закон је остао у књигама све до 2015. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана