Najveće “neznalice” stranih jezika: Putovali bi, ali ne mogu

B92
Najveće “neznalice” stranih jezika: Putovali bi, ali ne mogu

Da cio svijet priča vašim jezikom, bilo da mu je maternji ili drugi, nije mala stvar. To vam daje slobodu da svuda putujete i da se ne mučite previše oko sporazumijevanja sa drugim narodima. U isto vrijeme, to vam umnogome odmaže da i vi naučite neki drugi jezik. Upravo taj problem imaju Britanci.

Najveći onlajn međunarodni pretraživač hostela sproveo je istraživanje koje pokazuje da samo 51 odsto Britanaca zna osnove nekog drugog jezika. Štaviše, 62 odsto odraslih Britanca bi voljelo da bolje zna strane jezike, kako bi mogli da razumiju kulturu određenog grada, da razgovaraju sa strancima i da što manje koriste turističkog vodiča. Zanimljivo je da je 10 odsto ispitanika izjavilo da upravo zbog toga nikada nisu putovali u inostranstvo.


To znači da jedan od pet Britanaca nije obilazio inostranstvo zbog neznanja još jednog jezika, a jedan mali broj njih se susreo sa poteškoćama naručivanja hrane u inosranstvu. Jedan od desetoro je ušao u pogrešan voz, avion ili drugi vid prevoza.

Da strani jezik nije problem, čak 12 odsto Britanaca bi najradije putovalo u Japan.

Kad smo već kod Japana, zanimljivo je da je zabilježn porast Britanskih turista od čak 7,5 odsto u periodu od januara do aprila. Britanci bi takođe voljeli da obiđu Kinu, Italiju i Rusiju ako bi imali prilike da malo bolje nauče jezik prije toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana