Мјесто на коме су разгледнице победиле Фејсбук и Инстаграм VIDEO

B92
Мјесто на коме су разгледнице победиле Фејсбук и Инстаграм VIDEO

Потражите на Инстаграму “Врх планине Фуџи” и открићете хиљаде постова “хајкера” који су стигли на врх најпознатијег вулкана у Јапану. Али за многе планинаре, постављање фотографија својих достигнућа по друштвеним медијима је превелика новина.

Умјесто тога, они радије шаљу старомодне разгледнице из малене поште на врху Фиџија, једног од ретких мјеста у Јапану гдје је поштанска марка и даље траженија од још једног “лајка” на Инстаграму или Фејсбуку.


“Мислили смо да ће то бити значајније”, рекао је Тошијуки Касахара (43) о разгледницама које су он и његова два сина, Јушун (8) и Сеиџин (6) ставили у поштанско сандуче и послали кући по доласку на врх.

Планина Фуџи или “Фуџи-сан”, на јапанском, сматра се светом у Јапану а њен снијегом прекривен врх овијековечен је у бројним умјетничким дјелима и представља међународни симбол земље.

Око 300.000 људи се сваке године попне на врх висок 3.775 метара, укључујући ту школске групе, корпоративне тимове и туристе из цијелог свијета, преноси Недељник.

Долазак на врх највише планине у Јапану изискује успон у трајању од четири до шест сати, али не и специјалну опрему или искуство. За оне који стигну на врх, награда је поглед, предивни поглед на планине и облаке. Многи планинари темпирају свој долазак на врх у свитање.

Пошта на врху Фуџија је такође популарна атракција за многе планинаре. Скоро 18.000 људи ју је посјетило прошлог љета и послало готово 97.000 писама.

Два или три дана недјељно, током 40 дана љетње планинарске сезоне која се завршава у августу, изубијани гусеничар пређе четири километра дуг пут Фуџиномија како би покупио разгледнице и писма. Послије силаска од 1.300 метара, пошта прелази у поштански комби.

Компанија у чијем је власништву гусјеничар, Фуџи конкрит сервис не само да прикупља пошту већ и доставља храну и пиће шест дана недјељно колибама дуж пута гдје се “хајкери” заустваљају да би јели, ишли у тоалет или дремнули.

Пошта на врху Фуџија је отворена 1906. године. У почетку су поштански радници сами носили пошту са врха. Гусјеничар је уведен прије пола вијека. Запослени у пошти продају разгледнице, маркице и сертификате за “хајкере” који желе да озваниче свој успон. Поштански радници у испостави на Фуџију раде у смјенама од пет до седам дана и спавају у задњој просторији поште.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана