Европске авантуристе квар на руском УАЗ возилу довео у Бањалуку

nezavisne.com
Европске авантуристе квар на руском УАЗ возилу довео у Бањалуку

Бањалука - Швајцаркиња Надја Осипова-Дубровина (31) и њен партнер Нијемац Филип Риталер (24), обоје машински инжењери, свој пут по Европи у руском УАЗ возилу започели су у мају ове године, четири мјесеца након тога дошли су у БиХ, гдје су због квара на аутомобилу морали накратко застати у Бањалуци.

“Упознали смо се у Русији, када су наше двије компаније радиле на заједничком великом пројекту. Он живи у Њемачкој, а ја у Швајцарској, веза на даљину нам није одговарала, стога смо одлучили започети ову пустоловину. Ја сам дала отказ, а Филип је узео слободно двије године, колико ће и трајати наш пут”, рекла је Осипова-Дубровина.

Немају прецизан план пута, а циљ њиховог путовања није нека одређена дестинација, већ могућност да упознају нове земље, склапају пријатељства и уживају у природи Европе, што је по њима и најбитнији дио сваког путовања.

На своју авантуру на точковима пошли су из Њемачке, затим су прешли Холандију, Француску, Швајцарску, Италију, Словенију и сјеверну Хрватску. У наставку пута ће највјероватније посјетити југ Хрватске, Црну Гору, Албанију, Македонију, Грчку, гдје планирају провести зиму, јер у аутомобилу немају гријање, те ће на прољеће наставити пут у Турску и можда у Русију, гдје се планирају састати са многобројним пријатељима.

УАЗ бус, који иначе користе руски ловци и рибари за путовање по неприступачним предјелима, маштовито је преуредио овај пар, те су ауту додали спаваоницу на крову, соларне плоче и фрижидер, као и малу башту зачинског биља.

Риталер каже да му се ово возило одувијек свиђало, те је отишао у Русију да га купи, на велико чуђење Руса, који, опет, воле њемачка возила.

“Тада су у Русији локални медији писали причу о нама. Било им је нејасно зашто један Нијемац, поред BMW-а, аудија и мерцедеса жели да купи УАЗ бус”, са смијешком се присјећа Риталер.

Када је дошло до квара на возилу, овај пар каже да су једину механичарску радњу која поправља руска возила нашли управо у Бањалуци.

“У Словенији и Хрватској нисмо нашли механичара који би могао да поправи возило, најближи је био у Бањалуци”, објаснили су они, додајући да су свеједно хтјели посјетити БиХ.

“Хтјели смо да обиђемо БиХ, посебно јер није честа дестинација туриста, за разлику од Словеније и Хрватске, које су пуне њемачких туриста, што искрено може да засмета, јер се осјећамо као да нисмо ни отишли од куће”, рекао је Риталер.

На пут су такође понијели и планински бицикл, јер се Риталер аматерски бави бициклизмом.

“До сада смо обишли неколико брдских бициклистичких стаза, као и мјеста за планинарење, надамо се да ћемо још таквих локација наћи и у БиХ, гдје планирамо остати још двије седмице”, рекли су ови авантуристи.

Своје импресије са путовања, као и фотографије предјела које су посјетили, Надја и Филип заједно објављују на свом блогу, Кињи роллс, гдје редовно своје читаоце обавјештавају и о новим плановима пута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана