Dokument sa crvenim koricama koji je otvarao sva vrata svijeta

Agencije
Dokument sa crvenim koricama koji je otvarao sva vrata svijeta

O dobro poznatom crvenom pasošu nekadašnje SFRJ ispredaju se razne priče, a najpoznatija je ona da je sa njim moglo da se putuje slobodno svuda.

Pasoš SFR Jugoslavije bio je važeća međunarodna putna isprava za državljane Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i koristio se u međunarodnim putovanjima. Pasoš je opisivan kao visoko cijenjen na međunarodnom nivou. Shodno tome, mnogi državljani SFRJ mogli su da odu u zapadne države tokom “hladnog rata” i imali su mogućnost da pronađu posao u zapadnoevropskim firmama.

Takođe, ovaj pasoš je opisan kao jedan od najpogodnijih u svijetu, zato što je bio jedan od rijetkih pasoša sa kojima su državljani SFR Jugoslavije mogli da putuju slobodno i na istok i na zapad.

Glavni razlog za ovakav vid putovanja je spoljna politika koju je Jugoslavija vodila tokom 60-ih godina prošlog vijeka. Ona joj je omogućila da kao jedan od lidera pokreta nesvrstanih potpiše brojne sporazume o bezviznom režimu sa zemljama ovog pokreta, ali i sa većinom evropskih država, kako u Istočnom, tako i u Zapadnom bloku.

Građani su mogli da putuju u skoro sve zemlje svijeta bez vize, ali ne i u SAD, SSSR, Izrael, Kinu, Grčku i Albaniju.

Tokom 70-ih godina oko polovine punoljetnih građana Jugoslavije posjedovalo je pasoše i koristilo ih aktivno, zbog turizma, rada ili kupovine, što je uslovilo pojavu gastarbajtera, ali i famoznog šverca odjeće iz Trsta.

Koliko su Jugosloveni voljeli da putuju govori činjenica, da je 1976. godine država od 20 miliona stanovnika imala čak 16 miliona prelazaka sa jugoslovenskim pasošem.

Za većinu naših ljudi ovakvo stanje bila je sasvim normalna pojava.

Spisak zemalja u koje je moglo da se putuje bez vize, vremenom se mijenjao, i nije to bio baš cijeli svijet, ali da se radilo o jednom od najcijenjenijih pasoša svijeta govori i činjenica da je njegova cijena na crnom tržištu bila oko pet hiljada američkih dolara.

Uzimajući ovu činjenicu u obzir, postavlja se pitanje koliko danas vrijede pasoši jugoslovenskih republika?

Svake godine se objavljuje indeks moći pasoša širom svijeta, odnosno lista koja pokazuje u koliko država svijeta imaoci određenog pasoša mogu bez vize: Slovenija (149), Hrvatska (143), Srbija (113), Makedonija (108), Crna Gora (105), Bosna i Hercegovina (101).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana