Црногорски кањон кроз који пролазе само најхрабрији природњаци

B92
Црногорски кањон кроз који пролазе само најхрабрији природњаци

У централном дијелу Црне Горе на само 55 километара од Никшића налази се кањон Невидио, дио ријеке Мале Комарнице која извире у подножју јужних падина Дурмитора, у Добром Долу. Ријека понирући пролази између врхова Бољских греда и Лојаника да би се поново појавила у питомој долини. Баш тај пролаз назива се кањон Невидио и представља својеврсну туристичку атракцију, али и мјесто кроз које пролазе само најхрабрији и истински љубитељи природе.

Кањон с правом нови име Невидио јер се Комарница одједном губи у чудно уклесани улаз и људском оку постаје невидљива наредна скоро два километра. Након два безуспјешна проласка први су га открили чланови П.С.Д. Јаворак из Никшића 1965. године, те са оскудном опремом истраживали љепоту на коју људско око није навикло.


Већи дио кањона је у сталној сијенци јер због висине, стрмине и окомитих стијена сунчеви зраци не могу ни да допру до ријеке. Непоновљива љепота тијеснаца и каскада представља невјероватан драгуљ Црне Горе који обавезно треба посјетити. Кањон је дугачак 1.700 метара и висинска разлика је 125 метара. Ширина кањона је на појединим местима 50цм, а висина литице које се виде из кањона од 150 до 200 метара. На крају кањонинга је излазна стаза која води до полазне тачке. Прелазећи ту стазу савлађује се висинска разлика од 200 метара.

Разговарали смо са човјеком који свакодневно пролази кроз кањон Невидио водећи туре љубитеља природе и спорта. Да ли кањон захтева физичку спрему?

“Туристи морају првенствено да воле природу, а физичка кондиција не мора бити на високом нивоу. Важно је да је особа нормалне покретљивости”, каже за 92путовања, Мишко Косић из “Невидио цанyонинга” – “Кањон је прелијеп, пун литица, каскада, водопада. Невидио спада у акватичне кањоне, са доста воде што значи доста скокова, пливања, ходања кроз воду, слајдова. Једном ријечју прави водени парк”

Кањон можете посјетити од јуна, па све до октобра, понекад и новембра зависно од водостаја Мале Комарнице.

“Кањон се може прелазити на више начина тако да туристи који поново долазе никада немају исти доживљај. У зависности од састава групе и водостаја бирамо начин и пут којим идемо и које препреке савладавамо”, каже он и додаје да су сви водичи лиценцирани и оспособљени да реагују у свим непредвидивим

Мишко истиче да је кањонинг врста спорта и да је као и сви други спортови 100 одсто безбједан.

“За 15 година имали смо једну озбиљнију повреду скочног зглоба коју су водичи рјиешили на професионалан начин. Нисмо имали нападе панике, али смо потпуно обучени за такве случајеве. Кањон иначе посјећују и траже људи који воле природу, а он сам по себи не изгледа клаустрофобично”

Кад смо већ код људи који га посјећују занимљиво је да су то углавном странци, као и да је интересовање за кањонинг, не само овог већ и других у Црној Гори у великој експанзији.

“У књизи утисака своје импресије оставили су са свих меридијана свијета и она најбоље показује шта је кањон Невидио”

Друштво екстремних спортова у Црној Гори је основано 2004. године са циљем да унапреди и популаризује кањонинг у Црној Гори. Окосницу клуба чине људи који су преко 30 година активни у алпинизму, роњењу и спасилаштву (чланови Горске службе спасавања Црне Горе). А ту је и још дивљих кањона које можете обићи...

“Осим кањона невидио у понуди имамо и остале прејлие кањоне Црне Горе: Скурда, Међуријеч, Рикавац, Богутовски проток, Дреностица, Грабовица, Грља и остале. Клуб располаже најсавременијом опремом за кањонинг (патике, појас, неопренско одело, неопренске чарапе и кацига). Учесници који се одлуче за кањонинг довољно је да понесу пешкир и купаћи костим”, закључује Мишко у разговору за „92 путовања” и додаје да кањон пролазе једном дневно због безбједности и потребне концентрације током просласка.

 

Кањон Невидио заслужује свјетску славу

“Невидио је прелијеп, прави природни водени парк и заслужује славу коју има. Није технички захтијеван, па је најповољнији за туризам. Ипак, овај драгуљ у правом смислу те речи није довољно и на прави начин промовисан. Сигуран сам да би људи који долазе са свих страна свијета то знали много боље да валоризују, промовишу и искористе”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана