Zašto je kralj Petar testamentom Aleksandru ostavio samo 5.000 dolara?

Agencije
Zašto je kralj Petar testamentom Aleksandru ostavio samo 5.000 dolara?

Najbolji pregled imovine stečene do kraja života kralja Aleksandra Karađorđevića nalazimo u riješenju Sreskog suda za grad Beograd, u rasporedu njegovog nasleđa (1938).

U Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića, na Dedinju, Stari dvor („Dvorac”), Beli dvor, crkva i više pratećih objekata, sa uređenim prostorom oivičenim šumom. Četiri kuće u ulicama: Patrijarha Dimitrija, Kralja Aleksandra, Krunskoj i Sarajevskoj, sa placevima i pratećim objektima. Vrijednost dvorskog kompleksa na Dedinju procenjena je na 81.330.000 dinara, a ukupna vrijednost u Beogradu na 91.870.000 dinara, piše Nedeljnik.

Izvan Beograda, plac i zgrada na Cetinju, dvorac „Leskovac” sa zemljištem u Rijeci Crnojevića s pratećim objektima, ljetnjikovac Miločer, četiri livade u Sokobanji, Dvorac u Bohinju, sa pratećim objektima i lovački dvorac u Kameničkoj Bistrici - u vrijednosti od 3.578.605 dinara. Ukupno je nepokretna imovina iznosila 95.448.605 dinara. Tome se može pridodati i namještaj, hartije od vrijednosti, novac u bankama i gotovina od 45.630 francuskih franaka i 2.171 engleska funta.

Dio imovine kojim je dinastija raspolagala sastojao se od poklona države i samoupravnih tijela datih vladalačkom domu na uživanje. Riječ je o imanju u Zagrebu i Sarajevu, dvorcu u Dubrovniku, lovištima u Belju i Sremskoj Mitrovici, koji su uzeti pod zakup.

Od posebnog su značaja zadužbine koje je za života osnovao kralj Aleksandar: u Beogradu - Studentski dom i Dom za učenike srednjih škola, Sveti Đorđe na Oplencu (crkva, vile, vinogradi, bolnica, konak, kasarna). Kralj je svojoj maloljetnoj deci ostavio posebno imanje: kuća u Šenoinoj i vinograd (Beograd), poljsko dobro u okolini Demir Kapije, razne akcije i prava, rudnici lignita i zlata. Spomenik neznanom junaku na Avali isplatio je svojim novcem kralj Aleksandar.

Sva imovina oduzeta im je ukazom od 8. marta 1947. godine, uračunavajući tu Dvorsku biblioteku i Dvorsku arhivu, a lišeni su istovremeno i državljanstva.

Knez Pavle je kao namijesnik kupio stari njemački zamak na Brdu kod Bleda.

Ostavši bez imovine, rasejani po svijetu, Karađorđevići su živjeli sa velikim materijalnim problemima. Niko od njih nije uspio da stekne znatniju imovinu, a većina je živjela i živi skromno. Kad je umro kralj Petar II, testamentom je ostavio sinu Aleksandru svega 5.000 dolara! Oni koji su imali priliku da posjete princa Tomislava dok je boravio na Oplencu, u vili svoga oca, lako su mogli da zapaze da je živio skoro u nemaštini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana