Вијек и по пиварства Бањалучке пиваре (6): “Нектар” оставља неизбрисив траг у пиварству

Маријана Миљић
Вијек и по пиварства Бањалучке пиваре (6): “Нектар” оставља неизбрисив траг у пиварству

Већ од првих година постојања “Бањалучке пиваре” било је видљиво да ће 21. вијек бити посебно успјешан за ову компанију.

Након што је средином деведесетих још једном прешла у државно власништво, капитал Пиваре 2003. године поново постаје акцијски.

“Алтима Партнерс ЛЛП” из Лондона 2005. године купила је 53,81 одсто дионица државног капитала и тако постала већински власник “Бањалучке пиваре”. Двије године касније, “Бањалучка пивара” је од Бриселског института добила цертификат за квалитет, а 2009. године је “Нектар” добио статус “Супербренд” у БиХ. Услиједило је ново доба у историји “Бањалучке пиваре”.

Годину за годином, низале су се нове сарадње, производне иновације и награде за квалитет, а “нектару” се придружују још два снажна бренда – лагер пиво “Кастел” и премиум црно пиво “Црни Ђорђе”. И сам “Нектар” наставља да иде у корак с временом, па 2012. године добија свој нови, модерни и атрактивни дизајн, те “Бањалучка пивара” у експресном року мијења идентитет чак 10.000.000 боца.

Наредна година се такође уписује златним словима у историју домаћег пиварства, јер 2013. продаја прелази магичну бројку од 400.000 хектолитара пива, праг који је тада први пут прескочен. Достизање овог вишедеценијског циља представљало је један од највећих успјеха “Бањалучке пиваре”.

Данас, “Нектар” и други брендови Бањалучке пиваре су омиљена пива хиљада и хиљада пивопија широм регије, а укусни напици из Бањалуке путују све до Аустралије, Америке, Србије, Хрватске, Аустрије, Швајцарске, Енглеске, Финске, Исланда, Шведске, Италије, Словеније, Индије, Пољске и Малте.

Елегијус Блаварт из Брна

Посебне заслуге за развој “Бањалучке пиваре” има Чех Елегијус Блаварт. Као наставник Техничке школе у Брну и признат стручњак за пиварство, он је 1895. године позван у Бањалуку да у трапистичкој пивари надгледа монтажу нових постројења. Он је своја знања преносио на запослене у пивари, а поврх тога, преузео је и наставу неколико предмета у трапистичкој Шегртској школи, из које ће изаћи први млади бањалучки пивари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана