Уклети 15. април: Трагедије које су се догодиле на овај дан VIDEO

Агенције
Уклети 15. април: Трагедије које су се догодиле на овај дан VIDEO

Париз - Послије стравичних сцена како ватрена буктиња гута катедралу Нотр Дам и почетног шока којаи је изазвала ова вијест, на интернету се појавила и информација да се тог 15. априла догодио низ трагедија, што је појединце упозорило на неке подударности по масовним трагедијима.

Истог дана, али 2013. године десио се и бомбашки напад на Бостонски маратон. Двије бомбе су експлодирале када је први од 27.000 учесника стигао на циљ.

У стравичној експлозији погинуло је троје људи, од којих један осмогодишњи дјечак, а повријеђено је 264 људи, од којих су неки остали без руку и ногу.

Многи се сјећају 1989. године и трагедије на стадиону Хилсброу, једне од највећих спортских трагедија у историји. На препуном стадиону у Великој Британији у полуфиналу ФА Купа играла се утакмица између Ливерпула и Нотингем Фореста.

Због грешке организатора, на стадион који може да прими 39.000 гледалаца на трибине је пуштено више од 54.000 навијача. Након што је неко отворио заштитну ограду настао је стампедо у коме је погинуло 96 навијача Ливерпула, а повријеђено је више од 700 људи.

Петнаести април, добио је још један атрибут језивог датума, јер управо тог дана 1912. године догодила се велика поморска катастрофа у сјеверном Атлантику, када је послије удара у ледени бријег потонуо британски путнички брод Титаник.

У катастрофалној несрећи животе је изгубило 1.517 људи.

Овог датума 1865. године извршен је атентат на америчког предсједника Абрахама Линколна. У њега је пуцао фанатични Јужњак Џон Вилкс Бут.

На крају, 15. априла 1989. године на Тргу Тјананмен (Трг небеског мира) који су у Кини предводили студенти према процјенама убијено је 10.000 људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана