Teorija zavjere razbijena poslije 70 godina: To je on!

B92
Teorija zavjere razbijena poslije 70 godina: To je on!

Čovjek koji se 1987. godine obesio u berlinskom zatvoru Špandau, u svojoj 93. godini, zaista je bio Rudolf Hes, nekadašnji zamjenik vođe Trećeg rajha Adolfa Hitlera.

To su potvrdili DNK testovi čiji su rezultati srušili teorije zavjere, koje su uspjele da opstanu duže od sedam decenija.

Istraživači, koji su nastojali da dokažu da jedan od prvih njemačkih nacista nije zamijenjen dvojnikom, ušli su u trag Hesovom rođaku koji živi u Njemačkoj.

Oni su uporedili njegov DNK uzorak sa uzorkom krvi “Zatvorenika Br. 7”, iz 1982. godine, koji im je ustupila uprava zatvora Špandau. Uporedni test je otkrio da postoji skoro stoprocentno poklapanje uzoraka, piše Nju sajantist.

Teoretičari zavjere, među kojima je i jedan od ljekara koji su u zatvoru liječili Hesa - Hju V. Tomas, spekulisali su da je dvojnik zamjenio Hesa prije nego što je ovaj 1941. godine odletio u Škotsku, u pokušaju da zaključi mir sa Velikom Britanijom.

Hes je uhvaćen nakon slijetanja u Škotskoj, u maju 1941. godine. Do kraja rata bio je zatvoren u londonskom Taueru. Na Nirnberškom procesu 1946. godine, zbog ratnih zločina, osuđen je na doživotnu robiju, a 1947. je prebačen u zatvor Špandau.

Dokor Tomas je tvrdio da se čovjek koga je on lečio fizički razlikovao od Hesa. Bilo mu je sumnjivo i to što što je porodica osuđenika godinama odbijala da ga posjeti.

Američki vojni patolog Rik Val, jedan od autora međunarodnih forenzičkih istraživanja o genetici, sačuvao je uzorak krvi za potrebe naučnog istraživanja, što se pokazalo veoma korisnim, prenosi Njuzer.

Hasovi ostaci su ekshumirani 2011. godine, kako bi se sprečilo da njegov grob postane mjesto hodočašća za neonaciste, što znači da je Valov uzorak iz Špandaua jedini sačuvani trag Hesove DNK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana