Прије 39 година преминуо доживотни предсједник СФРЈ

Срна
Прије 39 година преминуо доживотни предсједник СФРЈ

Бањалука - Доживотни предсједник СФР Југославије Јосип Броз Тито преминуо је на данашњи дан прије 39 година.

Јосип Броз Тито рођен је у Кумровцу у мају 1892. године, а тачан датум његовог рођења није познат, па је Титов рођендан слављен 25. маја као “Дан младости”, када је широм бивше Југославије ношена штафета у његову част.

Преминуо је 4. маја 1980. године. Поштоваоци лика и дјела Јосипа Броза Тита традиционално на овај дан од раног јутра посјећују његов гроб у Кући цвећа на Дедињу, а углавном долазе из земаља насталих распадом Југославије.

Тито је на челу Југославије био 35 година, извео је земљу из совјетског блока и био један од лидера Покрета несврстаних.

Тито се разболио у 88. години, али га то није спријечило да учествује на Самиту несврстаних у Хавани 1979. године. 3. јануара 1980. смјештен је у Клинички центар у Љубљани, гдје му је 20. јануара ампутирана лијева нога.

Умро је 4. маја у 15.05 часова. У 18.50 сви ТВ екрани зацрњени су на 30 секунди, а онда је спикер Миодраг Здравковић прочитао: “Умро је друг Тито”.

Сахрани Јосипа Броза Тита 1980. године присуствовало је више од 200 истакнутих личности из цијелог свијета, међу којима су били Индира Ганди, Маргарет Тачер, Леонид Брежњев.

Десет година касније бивша Југославија била је поприште грађанских ратова, након сецесија бивших југословенских република, прво Словеније, а затим Хрватске и БиХ.

Датум Титове смрти поклапа се са почетком економске кризе у СФРЈ и побуном Албанаца на Косову

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана