Потомак Гаврила Принципа открио тајну чувану дуже од вијека

blic.rs
Потомак Гаврила Принципа открио тајну чувану дуже од вијека

Док су у Паризу свјетски државници великом церемонијом обиљежавали дан када је завршен Први свјетски рат, потомак Гаврила Принципа стегао је руку праунуци Франца Фердинанда, а заједно су се осмјехнули пред блицем фото-апарата.

Овај догађај одиграо се у недјељу, 11.11, у тачно 11.11 часова у Грацу, а у њему су учествовали један Србин и једна Аустријанка. Прича о њима обишала је свијет, а тренутак овјековјечен на фотографији – добио епитет историјски.

Шта се догодило, за "Блиц" прича управо његов учесник, Бранислав Принцип, унук Гавриловог млађег брата Николе, човјека који је на Видовдан прије 104 године извршио атентат на Франца Фердинанда, чиме је практично отпочет Први свјетски рат.

Испричао је шта мисли да би му данас рекао Гаврило Принцип, али и открио једну породичну тајну која се, са кољено на кољено, преносила међу потомцима Франца Фердинанда.

Бранислав Принцип отишао је у Грац, сто година након што је Гаврило умро у затворској болници разорен туберкулозом и батинама. Анита Хохенберг се на том истом мјесту нашла 104 године након што је Фердинанд усмрћен хицем младог идеалисте у Сарајеву. Њихови сродници спојили су руке у ономе што су медији назвали историјским руковањем.

Бранислав је током дружења са Анитом (пријатна жена, каже) сазнао породичну тајну Хохенбергових, која ипак баца друго свјетло на ову причу. Изгледа да је помирење утемељено много раније, још прије 1918. године, када је Фердинандов син, Принципу послао писмо док је овај био у затвору.

"Испричала ми је Анита да нема материјални доказ, ни само писмо ни забиљешку да је стигло у затвор, али да је њен дјед, Фердинандов син, још као дијете послао писмо Гаврилу у затвор. Дјечак је написао да му опрашта и да може да разумије околности под којима се то десило. Отац јој је открио ову породичну тајну", испричао је Бранислав.

А о самом руковању Принцип каже да је имало двоструку вриједност и циљ: њима двома лично значило је да неке ствари треба оставити иза себе. Али прије свега, циљ је био да поручи другима да, шта год да се догодило, помирење је могуће.

"Било је чудно, испрва сам био нервозан, али касније сам се опустио. Драго ми је да се то догодило. Изненадио ме је ефекат који је руковање изазвало. У публици је било људи који су плакали, толико им је значило. Нисам то очекивао", испричао је Принцип.

Руковање које су забиљежили фото-репортери, бомбастично названо историјским, заправо је – реприза.

"Анита и ја смо се прво руковали на једном брду изнад Граца. У првом тренутку је сусрет био помало званичан, али Анита је веома природна и пријатна. Хохенберг је дошла са супругом, који је француски конзул, а она ради на рестаурацији и одржавању једног од замкова који је некада припадао њеној породици", казао је Принцип.

Он каже да идеја о њиховом сусрету није потекла од државних званичника, већ је читав догађај, укључујући и историјско "Руковање за мир", организовао умјетник Игор Петковић, који и живи у Грацу. Ни Бранислав ни Анита нису познавали Петковића прије него што им је предложио да и они, овај пут директно, постану дио историје. Бранислав признаје да је изненађен што је њихово руковање толико одјекнуло у јавности.

Шта би рекао Гаврило?

Размишљао је Бранислав шта би му Гаврило рекао за то што се рукује са праунуком човјека кога је убио, и признаје да његов рођак засигурно не би благонаклоно гледао на то.

"Анита и ја смо причали о томе да ни Гаврило ни Фердинанд ово не би могли да замисле", каже Принцип.

Он објашњава и да је Грац изабран као симболично мјесто сусрета, јер је важан за обје породице. Фердинанд је у њему рођен, а Браниславов дјед Никола, Гаврилов млађи брат, једно вријеме је живио у њему, јер је од Аустроугарске добио стипендију за студирање.

"Никола је у Грацу упознао и своју супругу, Браниславову баку", казао је Принцип.

На питање зашто је од свих живих сродника он изабран да представља породицу Принцип, Бранислав објашњава да Јово, Гаврилов старији брат, нема потомке који носе презиме Принцип, а да су потомци млађег брата Николе, само он и његов брат. Међутим, његов старији брат Саша живи у Канади.

"Живимо у слободи, а мислим да је управо то Гаврило и желио. И то не само у политичком смислу, већ имамо слободу да будемо оно што желимо", поручио је Принцип.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана