Никола Тесла умро на данашњи дан у Њујорку 1943.

Танјуг
Никола Тесла умро на данашњи дан у Њујорку 1943.

Београд - Један од највећих умова 20. века, српски научник - Никола Тесла, умро је на данашњи дан, на Божиц 1943 године, а њему у част 12. јануара ће у хотелу Њујоркер на Менхетну, у коме је провео посљедњих десетак година, бити одржана Конференција у организацији Тесла научне фондације из Филаделфије.

На тој годишњој Конференцији, која се оџава уз подршку Генералног Конзулата Србије у Њујорку говориће, како је Тањугу речено, више од 20 учесника из САД, Канаде, Србије, Мексика и Хрватске. Умро је у сну, у хотелској соби на Божић, а вијест о томе објављена два дана касније, када је његово тијело нађено. Урна са Теслиним пепелом пренијета је из Њујорку у Београд 1951. и налази се у његовом Музеју.

“Тесла је у хотелу ''Њујоркер'' живео последњих десетак година и ту је напустио овоземаљски живот 7. јануара 1943. Хотел нам је зато место окупљања сваког јануара, а у намери да представимо што већи број успешних појединаца које се баве Теслом. Скуп је и својеврсна припрема за ''Тесла Фест'' планиран за јануар 2020. у ''Њујоркеру'', и у јулу 2019. у Београду”, рекао је председник Тесла научне фондације Никола Лончар.

Споменици великом научнику, подигнуту су и у САД - на Нијагариним водопадима, на Менхетну, у порти цркве Светог Саве у Њујорку и Силицијумској долини. Од 1994. у Њујорку угао 40. улице и 6. авеније, гдје се налазила Теслина лабораторија, добио назив Угао Николе Тесле.

По Тесли је названа јединица за мјерење високог напона и јединица јачине магнетног поља, а Теслина заоставштина је 2003. уписана у регистар Унеска.

Заслужан је за више од 700 проналазака, а званично је регистровано око 300 његових патената у 26 земаља.

Рођен је 10. јула 1856. године у Смиљану, у Лици. Студирао је електротехнику у Госпићу, Грацу и Прагу. У САД је отишао 1884. У Њујорку је живео скоро шест деценија. Краткратко је сарађивао с Томасом Едисоном.

Прву хидроелектрану на свијету изградио је 1895. на Нијагариним водопадима заједно са Џорџом Вестингхаусом, коме је продао власништво над мотором за назимјенеичну струју.

Покушавајући да своју идеју о малом уређају који би примао телеграме и шифроване поруке спроведе у дјело подивао је први преносни торањ на Лонг Ајланду у Њујорку гдје му је била и лабораторија. Основна намијена торња била је бежична веза преко Атлантског океана а како никада није постао функционалан срушен је 1917. године.

Тесла је све податке које је прочитао користио као да у себи има библиотеку, због те способности није правио цртеже изума, већ је радио према сликама које је имао у глави.

Његови најзначајнији изуми су: полифазни систем за пренос наизмјеничне струје, обртно магнетско поље, синхрони мотор, асинхрони мотор и Теслин трансформатор.

О Теслином животу постоје бројне књиге и филмови - “Никола Тесла, геније који је упалио свијет”, “Тајна Николе Тесле” и “Престиж”.

Предсједник Теслиног научног центра у Ворденклифу професор Џејн Алкорн каже да је Тесла био веома забринут за пребрзо трошење природних богатства, а желио је и да се користе обновљиви ресурси. У лабораторији је створио вјештачко освијетљење и испитивао могуће разлике електричне струје на Земљи и на високим објектима. Новчана добит га никада није занимала, због чега никада није имао довољно новца да уради оно што је хтио.

Пријатеји су му били писац Марк Твен и француска глумица Сара Бернар.

Тврдио је да су му потребна само два сата сна, иако је повремено дремао преко дана.

Имао је и неке необичне особине - гнушао се накита и округлих предмета, попут бисера, косу никада није дирао, био је опсједнут бројем три, а есцајг и посуђе је, прије него што би их употребио, гланцао до савршенства користећи 18 салвета. Свако вече током вечере носио је бијеле рукавице.

Имао истанчан укус, сматрао је да ако човјек хоће да буде успјешан, мора да изгледа успјешно.

Како наводи портал Брус он лине, један од учесика скупа заказаног за 12. јануар биће и Теслин библиограф из села Ботуње код Бруса, Милован Матић који ће у Њујоркеру предсавити књигу “Тесла, Паст, Пресент анд Футуре”, а који је навео да је градска управа Филаделфије, на иницијативу Тесла научне фондације прије десетак дана одлучила да једна школа у том граду понесе име Николе Тесле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана