Ни Меган, ни Дајана: Ово је највећи скандал краљевске породице

Агенција
Ни Меган, ни Дајана: Ово је највећи скандал краљевске породице

Меган Маркл улази у британску краљевску породицу под драстично другачијим околностима од прошле Американке која јој се придружила - Волис Симпсон.

Иако су обе биле разведене, времена су се толико промијенила да се Маркл сматра особом која може да ревитализује монархију у 21. вијеку, док се за Симпсонову сматрало да може да је докрајчи.


Краљ Едвард VIII био је приморан да абдицира 1936, само неколико мjесеци након ступања на трон, како би могао да се ожени Симпсоновом. Тај догађај уздрмао је државну стабилност Велике Британије у периоду пред Други свjетски рат.

Свадбена церемонија принца Харија и Меган Маркл одржаће се у капели светог Јурја у дворцу Виндзор, западно од Лондона. У истој цркви је 1986. одржана сахрана Волис Симпсон.

Војвоткиња од Виндзора, која је ту титулу стекла удајом за Едварда, сахрањена је поред свог супруга, 10 минута пjешице од краљевског гробља, гдjе ће се овог мjесеца одржати венчање.

"Краљ Едвард је због женидбе с разведеном Американком морао да абдицира, а данас је у истим околностима таква особа дочекана отворених руку. Породица Волис Симпсон била је власник робова, док су преци мајке Меган Маркл и сами били робови", изјавио је за АФП новинар Ендру Мортон који је ове године писао биографије и о Волис и Маркл, упоредивши припадницу елите из Балтимора с телевизијском глумицом мjешаног поријекла из Лос Анђелеса.

"Едвард и Волис били би изненађени трансформацијом британске монархије у посљедњих 80 година", додао је .

Утицај Волис на Едварда забрињавала је краљевску породицу. Она је сматрана политички, вјерски, друштвено и морално неприхватљивом особом за потенцијалну краљицу. Да се Едвард оженио не одричући се своје титуле, успркос савету британског премијера Стивена Болдвина који је сматрао да и народ треба да одлучује о будућој краљици, британска влада морала би да да оставку и тиме би дошло до кризе.

Али Едвард је абдицирао, а пар се вјенчао у француском дворцу 1937. године. Те године су посјетили Адолфа Хитлера, што је проузроковало узбуну и покренуло тврдње да пар симпатише нацисте. Живот су провели у предграђу Париза, окружени богатим пријатељима.

Едвардова абдикација виђена је као себичан и неодговоран чин, односно одбацивање краљевске дужности. Његов насљедник и брат, краљ Џорџ VI, покушао је од монархије да створи сушту супротност - институцију која има одговорност према грађанима, а његовим стопама је наставила и његова ћерка, садашња краљица Елизабета II, пише Index.

Маркл ће се добро уклопити у такав свијет. Била је заступник Уједињених народа за оснаживање жена и глобални велепосланик за хуманитарну агенцију Њорлд Висион Цанада.

"Она је могла да буде дипломата, политичар, адвокат. Меган је свакако спремна за краљевску породицу. Доказала се", сматра Мортон.

Британско друштво данас је мултирасно, мање везано за англикански вјерски морал, а четири од десет бракова данас се заврше разводом. На прелазу вијекова развело се троје краљичиних најстаријих синова.

Харијев отац принц Чарлс, наслиједник трона, вјенчао се 2005. године са својом другом супругом Камилом, која се раније развела. Њихов грађански брак такође је почео у капелици светог Јурја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана