Најпознатије првоаприлске шале у које су повjеровали милиони

Агенције
Најпознатије првоаприлске шале у које су повjеровали милиони

У свету се, 1. априла, обиљежава Дан шале када људи саопштавају лажне новости како би се људи смијали или били у смијешној ситуацији.

Шала се назива првоаприлском шалом, а онај који направи смицалицу у тренутку објављивања шале узвикује "априли-ли".

У неким земљама, као у Великој Британији, Аустралији и Јужноафричкој Републици, подвале се праве само до поднева, а онај ко их направи после подне назива се "априлском будалом" .

У многим другим земљама шале се праве током цијелог дана.

Међу познатим шалама је она на ББЦ-у 1957. године. Та британска телевизијска мрежа је тада објавила да Швајцарци беру шпагете с дрвета. Прилог је говорио о томе да је коначно искоријењен напасник "шпагетни жижак".

Велики број гледалаца се јавио уредништву те телевизије да би сазнали о могућностима да сами узгајају своја стабла са шпагетама.

Позната шала је била и изум хамбургера за љеворуке људе. Бургер Кинг из САД објавио је 1998. године рекламу о хамбургерима за љеворуке који су направљени тако да им садржај цури с десне стране.

Коментатор америчке телевизијске мрежре НБС је једног 1. априла причао о рекордном приносу киселих краставчића, док је италијански канал ТГ2 објавио је да је на Марсу пронађена нафта и у вези с тим показан је фото-материјал америчке свемирске агенције НАСА.

Неки догађаји који су се заиста десили 1. априла често су прихватани с невјерицом. Иран је 1979. године прогласио 1. април Даном Републике. До данас многи не вјерују да је то стварни празник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана