Како је једна жена од Ничеа “направила” десничара?

Агенције
Како је једна жена од Ничеа “направила” десничара?

Њемачки филозоф је окарактерисан као припадник крајње деснице, али је он мрзио антисемитизам. Протеран је јер је погрешно протумачен, тврди његов биограф

Ниче је познат по изјавама “Бог је мртав” и “Не постоје чињенице само интерпретације”, а обрађивао је и тему морала, развивши појам “натчовјека”. О њему постоје три мита: да је био крајњи десничар, да је био мизогинист и да му је недостајао смисао за хумор.

Гардијан је причу о та три мита отпочео анализом десничарских утицаја на Ничеов живот.

Одрастајући у Бизмарковом рајху, мрзио је три ствари: велику државу, национализам и антисемитизам.

“Њемачка, Њемачка изнад свега - то је крај њемачке филозофије”, рекао је Ниче, а наводно је и причао како би упуцао све антисемите.

Његова сестра имала је дијаметрално супротне ставове. Удала се за ноторног антисемиту и агитатора (Ниче одбио да иде на вјенчање), а пар је ишао и у Парагвај како би пронашао “нову Њемачку крв”. Када је та аријевска колонија пропала Елизабет се вратила у Њемачку, гдје је преузела братову улогу, прикупила све своје радове и основала “Ничеову архиву”.

Елизабет је тако постала пионир “фејк њуза”. Она је објавила његову биографију, а затим стопирала објављивање његове аутобиграфске књиге “Ecce Homo”, док из ње нису избачени некомплементарни елементи слици коју је о Ничеу почела да ствара.

Она је живjела до 1935. године, што јој је омогућило да 40 година након Ничеове смрти манипулише текстовима, писмима и цjелокупном његовом литерарном заоставштином. Тако је “Ничеова архива” постала испуњена екстремно десничарским текстовима и агресивним национализмом.

Елизабет је била и заљубљеник у лик и дjело Бенита Мусолинија, а 1932. године изборила је да Вајмарско национално позориште изводи представу коју је он написао. На премијери представе Адолф Хитлер је поклонио велики букет цвећа Елизабет, а годину дана касније, као канцелар Њемачке, посетио је “Ничеову архиву”.

Хитлер је вјеровао у слику себе као лидера филозофа, али постоје вјеровања да није читао ни претерано цијенио Ничеа. У његовим библиотекама нису пронађена Ничеова дјела, а филм о нирнбершком рату из 1934. године, сасвим случајно је понео назив “Тријумф воље”. Хитлер је касније нагласио да то нема веза са ничеовом истоименом књигом, као и да га Ничеово стваралаштво “не покреће”.

Други мит о Ничеу подразумева да је њемачки филозоф био мизогиниста, односно да је омаловажавао и мрзио жене на основу предрасуда.

Како ухватити мужа

Фридрих је рођен 1844. године и ишао је у једну од најбољих школа, док је Елизабета ишла на курс о томе како да ухвати мужа, управља домаћинством и говори довољно француског како би била елегантна. Ипак, брат је упутио у дјела бројних важних аутора, дао јој листу књига за читање и покренуо је да размишља о себи као о равноправној.

Када је 1874. године стављено на гласање примање жена на Универзитет у Базелу, Ниче је, као универзитетски професор биологије, био међу свега четири особе које су гласале за. Двије године касније ишао је у Италију како би се састао са једном од водећих жена феминистичког покрета тог доба. Још једну годину касније, подстицао је сестру и њене две пријатељице да студирају у Швајцарској, а обе Елизабетине пријатељице су касније стекле звање доктора у области филозофије. Постоји и легенда да је Ниче 1882. године био заљубљен у жену која је касније очарала и Рилке и Фројда.

Аутор текста у Гардијану пише и да га је очарала Ничеова духовитост у његовим писмима која је прочитао.

Он је јако тешко успјевао да пренесе своју филозофију у афоризме, али је иза њега остао велики број занимљивих изјава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана