Како је једна словна грешка помогла савезницима да побједе у рату? VIDEO

Агенције
Како је једна словна грешка помогла савезницима да побједе у рату? VIDEO

Да ли вам је позната разлика између криптогамисте и криптограмисте? Није. Изгледа да није била ни некоме у британском Минстарству одбране у вријеме Другог свјетског рата.

То министарство је 1939. године регрутовало Џефрија Тендија за посао у Блечли парку, тајном британском, а потом и савезничком, криптоаналитичком центру за разбијање непријатељских шифара, познатом по успјешном декодирању њемачке Енигма машине.

Тенди је до тада радио као криптогамиста, односно стручњак за бесцвјетну репродукцију биљака, као што су морска трава, маховине и папрат, помоћу спора.

Међутим, неко је у Министарству одбране помијешао назив његове професије (криптогамиста) и занимање онога ко дешифрује шифроване поруке (криптограмиста, односно криптограф).

Тако је Џефри Тенди завршио у тиму чувеног математичара Алана Туринга, радећи на "проваљивању" најпознатијег уређаја за шифровање порука током Другог свјетског рата, пише Индиеендент.

Танди је дао све од себе да научи све што је било важно и неопходно да би професионално вршио службу за коју је грешком одабран. У Блечли парку је радио пуне двије године.

Иако није био математички геније попут Алана Туринга, одиграо је значајну улогу у дешифровању Енигме.

А тај успјех британских криптографа је, према тврдњама појединих историчара, утицао на коначан исход Другог свјетског рата и коначни пораз нацистичке Њемачке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана