Друга страна Дана Д: “Када су дошли Американци требало је сакрити жене!”

B92
Друга страна Дана Д: “Када су дошли Американци требало је сакрити жене!”

Дан искрцавања савезничких војника у Нормандију у Другом свјетском рату, 6. јун 1944. године, “Дан Д”, као и сви велики дани историје човјечанста има своје анегдоте, необичне и невјероватне приче.

“Када су дошли Нијемци, мушкарци су морали да се крију. Али када су дошли Американци требало је сакрити жене”, каже француска шала која најбоље сумира “еротичну авантуру” коју су амерички официри обећали својим војницима који су кретали у Француску не би ли их мотивисали за борбу. То у својој књизи “Амерички војници и жене”, наводи америчка историчарка Мери Луиз Робертс.

Пропаганда је Француску приказивала као “феноменалан бордел насељен са 40 милиона хедониста”. Војници су имали часове страних језика и, како наводи Робертс на основу објављених лекција, учили су да на њемачком кажу “Желиш ли цигарету” а на француском “Госпођо, веома сте лијепи”.

Тако се у Авру и Шербуру десио “невјероватан број случајева недоличног понашања”, од плаћања проституткама и вођења љубави “у сред дана, у парковима, на гробљима, на жељезничкој прузи”, до силовања. За силовање су била оптужена 152 америчка војника, од чега 130 црнаца. То је, према историчарки, знак “сталног расизма” у америчкој војсци.

Успјех операције “Оверлорд” није уопште био осигуран. Стога не чуди да је амерички генерал Двајт Ајзенхауер, врховни командант савезничких снага на западу, 5. јуна написао саопштење једноставно названо “У случају неуспјеха”.

“Десанти у зони Шербур-Авр нису обезбједили довољно снажан мостобран и морао сам да повучем трупе (...) Ако је почињена било каква грешка, само ја сносим одговорност”, писало је у том, никад послатом, извјештају.

Напади на плажама Јута, Голд, Џуно и Сорд су релативно брзо успјели, али се искрцавање на плажи Омаха умало претворило у фијаско.

Ту су литице давале предност њемачким браниоцима. Море је било узбуркано и десантни чамци су тонули. Војници су искакали из бродова у воду до паса. Неки су се ту и удавили. Од 34.000 Американаца који су се искрцали на Омаху погинуло је или било рањено 2.500, због чега је плажа добила надимак “Крвава Омаха”.

Како наводи француски историчар Жан Келиен, за војнике који су долазили авионима “искакања су често била катастрофална”. Људи би се раштркали, а с опремом тешком од 30 до 40 килограма на леђима, некада заробљени у мочварама, неки су умирали и прије прилике да ступе у борбу.

Да би се Нијемци преварили око мјеста десанта, Британци су покренули масивну операцију названу “Издржљивост” (Fortitude). Циљ је био да се Нијемци убиједе да ће се искрцавање десити у Скандинавији а затим у у Па-де-Калеу, више на сјеверу Француске и ближе британским обалама, а не у Нормандији.

Дуж обале Енглеске према Па-де-Калеу су зато били подигнути војни логори и постављени тенкови на надувавање. Биле су слате лажне радио поруке а организована је и достава погрешних информација њемачким обавијештајним службама.

Превара је била толико успјешна да су Нијемци и након 6. јуна вјеровали да ће доћи до искрцавања у Па-де-Калеу а Адолф Хитлер је у том убијеђењу одлагао наређење 15. армији, стационираној у Па-де-Калеу, да се укључи у борбе у Нормандији.

“Операција 'Издржљивост' је била та која је заиста направила разлику”, каже британски историчар Ентони Бивор, експерт за Други свјетски рат.

Међутим, требало је и спријечити непријатеља да дешифрује војничке поруке током искрцавања. Нијемац који говори енглески би лако могао да разумије шта се прича ако би се убацио на исту таласну дужину. Међутим, шифрирање и дешифровање је одузимало превише времена.

Американци су онда као везисте поставили Индијанце, прије свега Команче.

“Отац ми је објаснио да на језику Команча 'луди бијели човјек' означава Хитлера”, навео је син једног ветерана. Митраљез калибра 30 милиметара је био “машина која бљује ватру”, бомбардер “трудна птица” а минско поље “подземно које убија”.

А британска пошта се у децембру прошле године извинила због грешке на маркици посвећеној 75. годишњици “Дана Д”, гдје су амерички војници приказани приликом искрцавања на тадашњу холандску Нову Гвинеју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана