Дневник открива мучну борбу групе војника из Другог свjетског рата

Агенције
Дневник открива мучну борбу групе војника из Другог свjетског рата

Ерик Хартли и његова посада 11 дана након пада њиховог авиона преживљавали су изузетно тешке услове захваљујући упорности и сналажљивости.

Дневник ваздухопловног официра Ерика Хартлија понуђен је на продају након 73 године. У њему је откривено да су војници користили доњи веш у покушају да дођу до хране, да су били мокри и да им је било хладно, као и да су будност одржавали молитвом, пише британски Телеграф.

Како је све почело?

У септембру 1943. године, Хартлијева посада потопила је њемачку подморницу која је уништила 11 савезничких бродова, а чији је капетан носио надимак Гроф Дракула.

Али, за вријеме размјене ватре њихов авион је погођен, а Хартли је био присиљен да напусти летјелицу у пламену која се налазила 640 километара југозападно од Ирске.

Том приликом два члана посаде су погинула, а преживјели војници успјели су да се попну на чамац на надувавање.

Авион је потонуо толико брзо да нису имали времена да изваде било какву храну или опрему за преживљавање.

Услиједила је 11 дана дуга пустоловина за вријеме које су се борили с великим таласима и поливали хладном морском водом како би остали будни и чизмама избацивали воду која се скупљала у чамцу.

Слабе оброке који су се састојали од неколико комада гњецаве чоколаде покушали су допуне рибом коју су покушавали да лове паром доњег веша. Али, све што су успијевали да ухвате биле су 'мршаве' медузе коју су бацали назад у море.

Иако помоћу молитве покушавали да остану прибрани, два члана посаде обузело је бунило због којег их је остатак посаде стално надзирао.

У непосредној близини мјеста несреће задржали су се око недјљу дана, у нади да ће их неко пронаћи. Пошто се нико није појавио, спојили су две кошуље и искористили их као једро.

Пловидба је кренула, а након четири дана опазио их је разарач краљевске морнарице. Хероји су спасени.

Епска прича о преживљавању угледала је свјетлост дана након што је Хартлијева породица продала одликовање које је добио за 3000 долара. Дио понуде била је и црно-бијела фотографија пилота, направљена у вријеме када су војници спасени.

Осим Хартлија, на броду су се налазили копилот Роџер Мед, навигатор Ти Бах, инжењер Џорџ Робертсон, митраљесци Кен Ладс, Роберт Тригол и Молдвин Грифитс, као и оператер Еј Фокс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана