Dan koji je promijenio svijet: Najveća pomorska invazija u istoriji

index.hr
Dan koji je promijenio svijet: Najveća pomorska invazija u istoriji

U zoru šestog dana aprila 1944. godine počela je najveća pomorska invazija u istoriji.

Stotine hiljada britanskih i američkih vojnika, vojska slobodne Francuske te hiljade pripadnika drugih naroda i nacija tog su jutra jurišali na dobro utvrđene njemačke položaje na plažama Normandije.

Dan D je počeo. Bio je to zapravo početak Operacije Overlord, ali upravo iskrcavanje u Normandiji tog jutra, poznato kao Dan D, bilo je i ostalo najpoznatiji dio te istorijske bitke kojom je otvoren zapadni front na evropskom kopnu. Nakon Dana D bilo je jasno nekoliko stvari: da će rat do kraja biti nemilosrdan, ali da je poraz Njemačke neminovan.

Naravno, tog jutra sve je još bilo neizvjesno. Planiranje nečega što će postati najveća pomorska invazija u istoriji počelo je još 1943. godine. Jasno, sve se planiralo u tajnosti, a saveznički špijuni pobrinuli su se da njemački vojni establišment navedu na krivi trag.

Na planirani dan operacije vrijeme je bilo daleko od idealnog pa je sve odgođeno na 24 sata. Vrijeme i dalje nije bilo idealno, ali operacija se morala izvesti. Svako daljnje odgađanje bilo bi predugo zbog mjesečevih mijena te promjena plime i oseke. A jasno je da bi odgoda od više dana povećala rizik da Nijemci sve saznaju, a nestankom faktora iznenađenja, uvelike bi se smanjile šanse za uspjeh. Hitler je znao da saveznici nešto planiraju, ali nije znao ni kada ni gdje. Kao zapovjednika njemačkih snaga na zapadu postavio je Ervina Romela, generala koji je dobio nadimak Pustinjska Lisica zbog uspješnog djelovanja u Sjevernoj Africi.

Savezničko iskrcavanje počelo je 6.6. u 6:30 sati. Osamdeset kilometara obale u Normandiji podijeljeno je u pet sektora: Juta, Omaha, Gold, Džuno i Svord. Duvao je jak vjetar, a čim su se približili obali, brodovi su se našli pod teškom mitraljeskom vatrom.

Saveznici zapravo prvi dan operacije nisu napravili ništa od onoga što su zamislili.

Ipak, napravili su ono najvažnije - iskrcali su se i stvorili snažno uporište, dovoljno jako da ih Nijemci ne mogu otjerati. To je bilo dovoljno za dobar početak. Nijemci su imali između 4.000 i 9.000 poginulih. Sa savezničke strane poginulo je najmanje 10.000 ljudi.

Iskrcavanje u Normandiji, spomenuli smo već, bilo je najveće pomorsko iskrcavanje u pistoriji. U njemu je učestvovalo oko 5.000 brodova, a samo na Dan D na plažama se iskrcalo oko 160.000 savezničkih vojnika. Njima će se do kraja juna pridružiti još 875.000 ljudi. Do 12. juna saveznici će osloboditi prostor dužine 97 kilometara, koji se protezao 25 kilometara u unutrašnjost.

Iako je bilo puno većih bitaka u svjetskoj istoriji, pa i u samom Drugom svjetskom ratu, 6. juna 1944. bio je dan koji je promijenio svijet. Tog je dana napokon otvoren zapadni front čime će znatno biti rasterećena Crvena armija koja je od 1941. godine u borbama izgubila milione ljudi.

Dan D dodatno su popularizovali brojni filmovi i kompjuterske igre. Najpoznatiji je svakako Spašavanje vojnika Rajana iz 1998. godine. Sam pojam “Dan D” ušao je u svakodnevni govor kao fraza koja označava važan dan u nečijem životu.

Još godinu dana nakon ovog iskrcavanja, trajao je Drugi svjetski rat. Njemački otpor bio je žestok, ali saveznička pobjeda i slom nacizma nakon Dana D bili su samo pitanje vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana