ЦИА објавила документ о Титовој смрти

express.hr
ЦИА објавила документ о Титовој смрти

Ових дана на Твитеру ЦИА, појавила се необична објава. Уз текст “Музејски артефакт недјеље - обавјештење ФБИС-а (Foreign Broadcast Information Service - ЦИА интерна информативна служба), којом се обзнањује смрт предсједника Југославије Јосипа Броза Тита.”

Квака је у томе што се изнад вијести о Титовој смрти, као извор наводи Радио Букурешт, од којег су наводно преузели вијест 4. маја 1980. у 19:00 сати по локалном времену.

То је доказ да гријеше и највећи јер ову су вијест једино могли преузети од Радио Београда, али неко од оперативаца је побркао два главна града сусједних држава. 

У тексту пише исто оно што су први чули грађани бивше државе и што је 4. маја 1980. први прочитао у телевизијском преносу Мирослав Лилић, тадашњи водитељ централног Дневника Телевизије Загреб:

“Централни комитет Комунистичке партије Југославије и Предсједништво Социјалистичке Федеративне Републике Југославије јављају радничкој класи, свим грађанима, народима и народностима Социјалистичке Федеративне Републике Југославије да је умро друг Јосип Броз Тито, предсједник Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и КПЈ.”

Иначе, америчке тајне службе су наводно биле увјерене да Тито није био “прави” Тито, а ту причу им је испричао Маријан Џон Маркул у њиховој канцеларији у Лос Анђелесу.

Маркул је тврдио да човјек који се тада представљао као маршал Јосип Броз Тито заправо није прави Тито. Према његовим тврдањама то је био руски агент који је преузео Титов идентитет након што је прави Јосип Броз нестао у Русији 1937. године, стоји у биљешци ФБИ с почетка маја 1955. године.

Маријан Маркул рођен је у Ливну 1909. године, у САД се доселио 1936. године, а држављанство је добио након што је двије године служио у америчкој војсци.

Маркул је тврдио да је крајем двадесетих година прошлог вијека разговарао с правим Титом у Југославији, а недуго након “нестанка” опет су се срели, али овог пута у Паризу.  Други састанак с Титом 1953. године Маркул је имао у Загребу.

Овај пут Маријана и његову супругу Ингрид, “маршал је готово у потпуности игнорисао”. Осим тога, Маркул је ФБИ агентима испричао да је “прави” Тито остао без кажипрста и средњег прста, те да је био благ и имао туберкулозу, док је овај Тито говорио одрјешито. Маркула је највише зачудило како је Тито знао да свира клавир јер је био увјерен да онај прави Тито то није имао гдје научити. 

У сваком случају, смрт Јосипа Броза Тита одјекнула је у цијелом свијету, а колики је утицај имао, најбоље говори његова сахрана на коју су стигли сви највећи свјетски државници, од руског предсједника Леонида Брежњева, до индијске премијерке Индире Ганди, енглеске Маргарет Тачер, затим талијански предсједник Сандро Пертини, њемачки канцелар Ханс Дитрих Геншер, па до свих предсједника земаља несврстаног покрета, укупно више од 300 државника и делегација, те десетак краљева и чланова краљевских породица.

Титове смрти присјетила се његова унука, позоришна редитељка Саша Броз. 

“Већ то посљедње љето често се жалио да се не осјећа баш добро, а и био је некако тиши него прије”, испричала је једном приликом и додала:

“Није га веселило путовање на Кубу јер је сматрао да ће му то бити врло напорно... Он је изразито забранио моје посјете у болници. Родитељи су ми то послије објаснили да је једноставно желио да га памтим онаквог какав је био”.

Она је додала да памти само да га је молила да јој с Кубе донесе лутку малог црнца.

“Како сам му детаљно објашњавала како желим да лутка изгледа и што би требала имати одјевено”, испричала је она.

У тренутку Титове смрти Саша је била кући с мајком и братом.

“Неколико сати прије него што је дјед умро, по мог тату Мишу је дошло службено возило којим је отишао у КБ Љубљану. Када је неколико сати касније зазвонио телефон, мама се јавила и одмах почела плакати. Брат и ја смо знали зашто”, испричала је Саша.

На питање како се њен отац носио с тугом, Саша каже:

“Тата је био силно жалостан, али се достојанствено носио с боли, као уосталом и читава обитељ”.

Посљедње мјесеце живота провео је у болници у Љубљани. Његов лични батлер, а данас кувар , Словенац Јожа Осели је изјавио:

“Ми смо се бринули о исхрани за предсједника и љекарски конзилијум. Моја супруга Метка се бринула за његову исхрану. Имате и данас записано колико је кашика појео за сваки оброк, јер се све мјерило у калоријама. Кад није више ишла нормална храна, добили смо ту храну из НАСА из Америке, конзерве за астронауте, а онда се, на крају, прешло на инфузију”.

(Еџпресс.хр)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана