Блага из Другог свјетског рата која до данас нису пронађена

express.hr
Блага из Другог свјетског рата која до данас нису пронађена

Хиљаде милијарди долара вриједан накит, злато, драго камење и умјетнине нестале су или су украдене током Другог свјетског рата.

Нека блага су закопана и касније пронађена, али “Dark5” представља пет најмистериознијих нацистичких блага остала иза Другог свјетског рата.

Нацистички воз са златом

Када су прије неколико година у Пољској истраживачи Пјотр Копер и Андреас Рихтер устврдили да су пронашли воз пун нацистичког злата, нико им није вјеровао. Међутим, покренуто је опсежно истраживање и чини се да бисмо ускоро могли сазнати јесу ли њихове тврдње заиста биле тачне.

Двојац који је ушао у траг наводном возу су заједно с тимом од 35 истраживача-волонтера у уторак започели с ископавањем на мјесту за које тврде да показује аномалије у тлу које упућују на постојање закопаног возила.

С друге стране, алтернативна студија коју су направили на Универзитету наука и технологије у Кракову, утврдила је да не постоје докази који би упућивали на истинитост налаза Копера и Рихтера, али да би се на том мјесту могао налазити тунел. Занимљиво је напоменути и да су пољски службеници одбили да учествују у овом подухвату те да је читаво истраживање финансирано из приватних извора.

Ћилибарска соба

Ћилибарска соба свјетски је позната комора украшена јантарним панелима са златним листовима и мноштвом огледала. Некада се налазила у Катарининој палати у Царском селу недалеко од Санкт Петербурга, а изграђена је у Прусији у 18. вијеку.

Прије него што је нестала у вихору Другог свјетског рата, сматрали су је осмим свјетским чудом.

Јамашитино злато

То је назив који носи наводни ратни плијен из југоисточне Азије, а који су покупили јапански освајачи под заповједништвом Томојукија Јамашите.

Касније су га сакрили у пећинама, тунелима и подземним комплексима Филипина.

Ловци на благо широм свијета одлазе на пацифичка острва како би окушали своју срећу у проналажењу блага, али још увијек нико није пронашао то легендарно злато.

Алпска тврђава

Прави ланац тврђава планирао је шеф СС-а Хајнрих Химлер крајем 1943. године.

Већ тада је радио правио планове за могући војни пораз нацистичког режима и хтио је да се читаво вођство повуче у планине јужне Баварске како би од тамо могли да наставе да пружају оружани отпор.

Адолф Хитлер није у потпуности подржавао такве планове својих најближих сарадника, али и данас постоје гласине да су нацисти сакрили огромно благо по Баварској.

Авe Марe

То је огромни јапански крузер завршен 1943. године у Нагасакију.

Био је дизајниран за превоз путника, али на почетку рата су га присилно мобилизовали у јапанску морнарицу.

Стотине јапанских морнара и војника кренуло је из Сингапура према јапанској територији пред сам крај Другог свјетског рата.

Локалне гласине кажу да су превозили и пет милијарди долара вриједне племените метале и драго камење. Касно навече 1. априла 1945. године је америчка подморница “Queenfish” испалила торпеда и потопила тај брод у Тајванском тјеснацу.

Усташко благо

Емерсон Бигелоу, агент америчког министарства финансија, 1947. године написао је извјештај у којем пише да је католичка црква помогла усташком режиму да прокријумчари око 200 милиона швајцарских франака у злату преко ватиканске банке.

Исти агент каже да су усташе укупно извукле око 350 милиона франака из Хрватске пред сам крај Другог свјетског рата.

Претпоставља се да су касније тај новац прослиједили у Шпанију и Јужну Америку како би побјегле усташе и нацисти могли наставити са својим радом далеко од Европе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана