чуо да је Неџад Херенда починилац убиства 12 резервиста ЈНА

Срна
чуо да је Неџад Херенда починилац убиства 12 резервиста ЈНА

Сарајево - Свједок Тужилаштва БиХ Енес Зељковић изјавио је у наставку суђења команданту Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 22. априла 1992. године у Сарајеву да је током истраге о злочину у Великом парку у Сарајеву чуо да је Неџад Херенда починилац убиства 12 заробљених резервиста ЈНА.

Зељковић је, како преноси Бирн, говорио о сазнањима прикупљеним радећи у Федералној управи полиције на истрагама ратних злочина.


Он је, како је рекао, 2007. године сачинио службену забиљешку на основу разговора с информантом.

Према том извору, 12 људи у Великом парку убио је Неџад Херенда, тадашњи припадник јединице "Шеве".

"Шеве" су злогласна специјална јединица МУП-а за ликвидације која је имала 27 чланова. Ријеч је о тајној бошњачкој формацији којој се приписују бројни злочини над сарајевским Србима, убиства припадника мировних снага УН те атентати на неистомишљенике бошњачког ратног војног и политичког врха.

Зељковић је чуо да су заробљенике у Дом полиције изнад Великог парка довели припадници "Јукине јединице", а да је тијела касније одвезла Цивилна заштита на Дариву и да су она запаљена уз помоћ гума.

Одговарајући на питања одбране оптужених због чега у службеној забиљешци није навео име Херенде него тек касније у истрази 2015. године, Зељковић је рекао да не зна.

Он је објаснио да је ту информацију чуо од истог извора, те да није провјеравао ове наводе информанта.

Упитан да разјасни разлике у својим наводима да је тијела одвезла Цивилна заштита, а касније припадници Армије, односно јединице "Табије", свједок је рекао да стоји иза свих својих информација, те да је имао накнадна сазнања.

Службену забиљешку, како је рекао, доставио је Тужилаштву БиХ, по чијем захтјеву су и прикупљали информације у истрази коју је водио тадашњи тужилац Филип Алкок.

Зељковић је навео да Тужилаштво тада није имало других захтјева.

У предмету "Велики парк", осим Викића, оптужени су бивши помоћник министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.

Викић, Пушина, Узуновић и Човчић су, према оптужници, били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

Према оптужници, они су били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени дјелимични посмртни остаци двојице убијених, док се за тијелима осталих још трага.

На суђењу су прочитана два исказа преминулог свједока Асифа Имамовића, који је био ангажован при Цивилној зашити.

Имамовић је у исказу из 2015. навео како су у угоститељском објекту у којем је радио крајем априла 1992. били "разни војници" и да су "коментарисали убиства", као и да су навели да их је "побио Шок". Свједок је рекао да познаје Нермина Узуновића чији је надимак Шок.

Узуновићев бранилац Фадил Абаз рекао је да би свједока питао да разјасни више контрадикторности у својим исказима.

"На питање ко је то урадио, свједок у првом исказу каже: жНе знам. Не знам стварнож. Међутим, у другом исказу наводи да је чуо од неких припадника", рекао је Абаз.

Суђење у предмету "Велики парк" биће настављено 8. новембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана