Zvizdić: Nema zakulisnih dogovora za odustajanje od NATO-a

Agencije
Zvizdić: Nema zakulisnih dogovora za odustajanje od NATO-a

Sarajevo - U medijski prostor Bosne i Hercegovine pokušava se ubaciti spin i zasjeniti prava istina o NATO integracijama Bosne i Hercegovine u ovoj fazi, ocjenjuje u intervjuu “Jedan” BHT-a predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Savjet ministara usvojilo je draft prvog Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), i može biti javno prezentovan i ocjenjivan, ali će dokument biti jedan od ključnih elemenata u pregovorima budućih kolacija na nivou države - podsjeća Zvizdić u intervjuu koji će biti emitiran večeras.

Takođe navodi kako neko pokušava da stvori sliku da postoje neki zakulisni dogovori u kojima se odustaje od NATO integracija Bosne i Hercegovine i da je usvajanje prvog Nacionalnog plana potpuno nevažan dokument koji neće biti dio pregovora na nivou koalicija Bosne i Hercegovine.

“Dakle, moja poruka, uostalom to je i stav stranke kojoj pripadam, jeste da je jedan od baznih i ključnih elementala budućih koalicionih pregovora dokumentana usvajanje prvog Godišnjeg nacionalnog plana za dalje integracije Bosne i Hercegovine. Oni koji o njemu puno pričaju ja bih zamolio da ga pročitaju, da se javno taj plan prezentira, da se nađe bilo koja rečenica bilo koja mjera koja može štetiti interesima i aktivnostima u Bosni i Hercegovini”, poručuje predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Govoreći o postrojavanju četničkog Ravnogorskog pokreta proteklog vikenda u u Višegradu, Zvizdić upozorava kako se radi o besprizornom i anticivilizacijskom skupu.

“Mi se nismo, Evropa i cijeli svijet, 1970. godine okupljali ispred Varšavskog geta kako bismo prisustvovali okupljanju pripadnika fašizma, koji su u tom getu maltretirali, mučili i ubijali Jevreje. Prisustvovali smo gestu Vilija Branta, koji je ostao zapamćen u analima čovječanstva, gestu katarze, oprosta, izvinjenja. Umjesto da mi svjedočimo takvom gestu u Višegradu, tamo gdje je ubijeno više od tri hiljade Bošnjaka civila, tamo gdje su ljudi živi spaljivani, tamo gdje su urađeni ratni zločini, monstruozna ubistva i silovanja, mi svjedočimo pjesmama da će opet Drina, kao najveća grobnica Bošnjaka, kao najveća grobnica u Evropi, ponovo teći krvava, i onda su predstavnici političkih partija koji pretenduju da nas vode ka Evropskoj uniji, protiv osude takvih poruka i takve ikonografije. To je razočaravajuća poruka”, naglašava Zvizdić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana