Звиздић: Мој мандат ће престати исти дан када буде усвојен први годишњи национални програм

Агенције
Звиздић: Мој мандат ће престати исти дан када буде усвојен први годишњи национални програм

Минхен/Сарајево - Мој мандат као предсједавајућег Савјета министара ће престати исти дан када буде усвојен први годишњи национални програм (АНП) и када тај документ пошаљемо у сједиште НАТО-а у Брисел, изјавио је данас за телевизију Н1 предсједавајући Савјет министара БиХ Денис Звиздић.

Звиздић је изјаву дао из Минхена, гдје учествује у раду 55. Минхенске безбједносне конференције.

Звиздић наводи да НАТО савез добија на већем значају, окупља земље са више од милијарду становника, има највећа улагања у безбједносни и војни аспект. БДП НАТО земаља је 24 пута већи него БДП било које друге регионалне и свјетске силе појединачно.

НАТО савез је изутетно важан безбједносни кишобран за његове чланице и важан за наш регион, а евроатлантске интеграције БиХ немају алтернативу.

"Не треба се вежемо за било коју сусједну земљу у нашим најважнијим вањскополитичким циљевима, а они су дефинисани у стратегији БиХ, то су ЕУ и НАТО интеграције. НАТО савез је у овом тренутку најснажнији, најперспективнији, најстабилнији сигурносни, економски, друштвени, одбрамбени кишобран, односно најсигурнија алијанса на читавом свијету", навео је Звиздић за Н1.

Када говоримо о даљем путу БиХ ка НАТО интеграцијама, нагласио је, онда говоримо о дугорочној стратегији која доноси дугорочни мир и стабилност на подручје БиХ и читавог Западног Балкана. Без мира и стабилности не може се говорити нити о економском просперитету нити о перспективи коју треба да виде посебно млади људи на нашим просторима.

"Не могу до краја да разумијем моје колеге у Вијећу министара БиХ које су већ четири пута одбиле да усвојимо први годишњи национални план. Не могу да разумијем ни оне који им шаљу поруке да то нити смију нити требају радити јер имамо и законске и све друге потребне претпоставке да усвојимо такав програм. Желим да још једном да подвучем, свака земља која је ушла у НАТО савез је у наредне двије до три године вишеструко повећала стране инвестиције. Рецимо у случају Бугарске, њихове стране инвестиције су са 400 милиона еура отишле на четири милијарде еура. То се исто догађа Црној Гори, Макеоднији, догодило се и Албанији... Наставит ћемо континуирано радити и разговарати са министрима из Савеза за промјене. Ја сам то већ особно радио, наставит ћу то радити, покушавајући да их убиједим у исправност и агрументираност мојих ставова", казао је Звиздић.

"Желим да будем врло сликовит, јасан и кратак. Обзиром да се то веже са именовањем новог мандатара Вијећа министара БиХ, мој мандат као предсједавајућег Савјета министара ће престати исти дан када буде усвојен први годишњи национални програм и када тај документ пошаљемо у сједиште НАТО-а у Брисел", рекао је Звиздић.

Каже да инсистирају да сви поштују Устав, важеће законе, важеће одлуке и важећу стратегију.

"У свим тим документима је врло јасно дефинисано као правна норма да БиХ треба да настави са својима активностима у вези са НАТО интеграцијама. Овдје не говоримо о пуном чланству у НАТО савезу. Говоримо о активацији МАП-а која није везана само на одбрамбени сегмет већ за јачање укупног система снаге одрживости БиХ. Не условљавамо било којим другим активностимо осим да се поштује важећи Устав и закони", казао је Звиздић за Н1 из Минхена гдје се се одржава 55. Минхенска сигурносне конференција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана