Звиздић, Меркел: приоритет - евроатлантске интеграције и економска стабилност

Срна
Звиздић, Меркел: приоритет - евроатлантске интеграције и економска стабилност

Сарајево - Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић и њемачки канцелар Ангела Меркел током разговора у Берлину истакли су да приоритети БиХ остају европски и НАТО пут, економска стабилност, владавина права и безбједност.

Звиздић је оцијенио посјету веома значајном, посебно због чињенице да је Њемачка један од кључних фактора за нови европски приступ БиХ, саопштено је из Савјета министара.


Он је додао да је кроз Берлински процес покренуто много активности које већ утичу на живот у БиХ која је добила највећи број пројеката из области саобраћајне инфраструктуре, уз подршку челника ЕУ.

Звиздић је захвалио Меркеловој на личном ангажману, као и ангажману Њемачке у покретању њемачко-британске иницијативе којом је деблокиран процес европских интеграција и која је убрзала европску перспективу БиХ и цијелог региона западног Балкана.

Он је поновио да БиХ остаје посвећена успостављању добрих и пријатељских односа са сусједима, као једном од важних аспеката процеса стабилизације и придруживања.

"Сви заједно у региону западног Балкана морамо пронаћи начин који ће у наредном периоду свједочити континуираном напретку на путу ЕУ интеграције сваке од учесница у оквиру западнобалканске шесторке", додао је Звиздић.

Он је рекао да су билатерални односи са Њемачком изузетно добри и да је она најважнији партнер, те да трговинска размјена двије земље показује позитивне резултате.

Меркелова је поновила да БиХ и западни Балкан имају јасну европску перспективу и подршку Њемачке на том путу.

Она је додала да је неупитна подршка НАТО интеграцијама БиХ и истакла да Њемачка помаже економски напредак БиХ који је кључан како би млади људи нашли перспективу за останак.

Меркелова је нагласила да се сарадња земаља западног Балкана побољшала захваљујући Берлинском процесу, те да су области науке, образовања и истраживања од велике важности за развој ових земаља.

Саговорници су разговарали о унапређењу билатералних односа, европском путу БиХ, Берлинском процесу и регионалним питањима западног Балкана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана